Recept Guru

Mesés tarte Tatin vanília fagyival és alma karamellel

Azt mondom, hogy éljenek a drága Tatin nővérek és a konyhai bakik!

Mire is gondolok pontosan? A Tatin nővérek a 19. század végén, Franciaországban vezettek egy szállodát, egyik desszert specialitásuk volt a karamellizált almatorta. Egyszer egy kis baki folytán elfelejtették az alma alá a tésztaréteget tenni, így utólag, hogy korrigálják a hiányosságot a tetejére fektették a tésztát, és így sütötték meg. Sütés után a formából kiborították a kész tortát és csodák csodájára remek desszert született. Franciaországban akkor lett igazán ismert desszert, amikor az 1900-as évek elején a híres párizsi Maxim’s is felvette az étlapjára.
Nos én is elkészítettem ezt a desszertet és azt kell mondanom, hogy gratulálok a hölgyeknek az ötlethez!

Azt biztosan kitaláltátok már, hogy nem egy diétás süteményről van szó. Nem is nagyon érdemes próbálkozni diétásabb verziójával. Eritritet ugyan egyszer már próbáltam karamellizálni, de nem olyan lesz. Ez van, ha nektek is tetszik, be kell vállalni a kalóriát! 🙂

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 3 db közepes alma, 50 g vaj, 10 dkg cukor, 1 vanília rúd,
Díszítéshez: vanília fagyi, 1 l rostos, magas gyümölcstartalmú almalé

Ha te is készítesz alma karamellt mellé, akkor azt a legjobb most az elején elkezdeni, mert sok idő kell neki. Az almalevet egy edényben alacsony fokozaton elkezdem főzni, nem kell vele semmit csinálni, szép lassan be fog sűrűsödni és közben a benne lévő cukor karamellizálódik.

Az almákat meghámozom, kimagozom, majd a negyed almákból vékony szeleteket vágok. A puha vajat és a cukrot a vanília kikapart magjaival és a rúddal elkezdem olvasztani. Lehetőség szerint olyan edényt használj, amit utána a sütőbe is be tudsz rakni.
Az almaszeleteket a karamellbe helyezem, elrendezem benne és egy kevés fahéjjal megszóróm. Amikor karamellizálódott a cukor, a tésztát ráborítom az almára, majd kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm.
A kész süteményt kiborítom egy tálra. Nagyon vigyázz, mert a forró karamell kifröccsenhet, könnyen megégethet! Amikor langyosra hűlt, alma karamellel csíkozott vanília fagyival tálalom.
 Úristen, ez annyira finom…. Elképesztő. Próbáljátok ki ti is, megéri!

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!