Recept Guru

Császármorzsa – A gyerekkori kedvenc finomság

A múltkor itt volt nálunk a nővérem, ebédre mondtam, hogy válasszon, hogy császármorzsát, vagy túrógombócot szeretne! Az hozzátartozik a történethez, hogy mindkét étel nagy gyerekkori kedvencünk, valamiért császármorzsát egyébként ritkábban ettünk, a túrógombóc viszont Anyukánk specialitása volt régen is, én azóta se tudok olyat csinálni. 🙂
Adri, a nővérem ezúttal a császármorzsát választotta, az én nagy örömömre, hiszen számomra ez is egy olyan picit elfeledett recept. Mindenki ismeri és általában szereti is, de mostanában valahogy ritkábban hallom, hogy ennék, készítenék az emberek. Nem volt nálam a családi recept, ezért ezúttal Bereznay Tamás Mai magyar konyha c. receptes könyvéhez fordultam.

Sarkalatos kérdés a témában, hogy mazsolával, vagy anélkül. Hát igen a mazsolát valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem. Hát én a nagyon nem oldalon állok. Sajnálom, de ez van! Egyszerűen nem tudom megszeretni sem az állagát, sem az ízét. Mivel kivenni már nem lehet az ételből, ha egyszer beletettük, egyértelmű, hogy ezt is anélkül készítettem. Persze tálaláskor kínáltam mellé többfélét is, mert hogy számos nagy mazsolarajongó van nálunk a családban. Az általánosan ismert mazsolán kívül arany- és fekete mazsolát is tettem az asztalra. Ez utóbbit egyébként Zakynthoson vettük.

Most jöjjön a recept, szerintem nagyon egyszerű, mindenki bátran próbálkozzon vele!

Hozzávalók kb 4 főre: 25 dkg búzadara, 3 db tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 0,5 l tej, csipet só, 1 citrom
Tálaláshoz baracklekvár és ízlés szerint porcukor

A tojásokat kettéválasztom, majd a sárgáját a cukor és a vaj felével habosra keverem. Hozzáadom a tejet, a citrom reszelt héját, a sót és a búzadarát, valamint a fehérjéből a maradék cukorral felvert kemény habot, majd sima tésztává keverem.
Tepsiben és serpenyőben is elkészíthető. Egy serpenyőben megolvasztom a maradék vajat, majd beleöntöm a tésztát. Időnként kevergetve addig sütöm, míg morzsás állagú nem lesz.
Baracklekvárral és porcukorral megszórva tálalom.

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!