Recept Guru

Lemon curd – Citrusos élmény a köbön

Amíg az ember nem kóstolja, elképzelni sem bírja, hogy lehet valami ennyire finom.
Végre hozzájutottam egy kisebb mennyiségű bio citromhoz (kezeletlen héjú), azonnal tudtam, hogy ezt a különleges citromkrémet fogom elkészíteni belőle. Mivel ennél a receptnél használjuk a citrom héját, nem is keveset, fontos, hogy az ne egy viaszos, vegyileg kezelt változat legyen.
Bio boltokban, piacon és jól felszerelt hipermarketekben megtalálod.
Egy bizonyos listámon van, hogy egyszer majd a híres Amalfi citromból is elkészítem, de ehhez ugye el kellene jutni oda. Nem utasítanám vissza, ha most jelentkeznétek, hogy van egy távoli rokonotok, akinek éppenséggel a híres olasz partvidéken van egy kisebb citromligete és netán szabad szobája is van, hogy kicsit magamba szívhassam a sós mediterrán levegőt néhány boldog citromfa társaságában.
Ízelítőül, ha ennyi nem lett volna elég:

Na de ennyit az álmodozásról, most nekilátok a receptnek. Amúgy elég könnyű elkészíteni, bátran fogjatok hozzá ti is!
Hozzávalók:  4 citrom reszelt héja és leve, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor (én eritritet használtam), 5 db tojás
Elkészítése:
A citromok héját lereszeljük, a levét kinyomjuk, majd a vajjal és az édesítőszerrel az egészet vízgőz felett addig kevergetjük, amíg a cukor és a vaj fel nem olvad. Ekkor szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük és kis lángon 12-15 percig addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. A végén szitán áttörjük, hogy az esetleges darabkákat kiszűrhessük.
Eritrit kapcsán tettem egy felfedezést, sajnos visszakristályosodik, ez van, ez egy alaptulajdonsága ennek az édesítőszernek, talán a lehűtést követően újra át lehetne törni, akkor kisimulna.
Én még melegen üvegekbe töltöttem, majd az üvegek lezárása után, mintha lekvárt főznék pár perc fejjel lefele, csak azért, hogy létrejöjjön a vákuum, aztán mehet a dunsztba (én hűtőtáskába teszem jégakku nélkül)
A hűtőtáskának elég vastag a fala ahhoz, hogy biztosítsa az állandó hőmérsékletet, így a lassú hűlés alatt csirátlanítjuk, én három hét után most nyitottam ki és teljesen rendben volt, majd elrakok egy üveggel későbbre is, hogy meg tudjam meddig áll el.

Remek ötlet ajándékba adni, de használhatjuk sütemények töltelékeként, vagy például remek lehet macaronba töltve is.

Hát nekem most akadt itthon néhány macaron, melyek pont ezt a citromkrémet kívánták magukba. Mondanom se kell király párosok lettek.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!