Recept Guru

Teljes kiőrlésű almás rétes vanília sodóval

A rétes nálunk minden mennyiségben is jöhet. Almás, mákos, tökös, túrós, vagy ezek valamilyen változatai, sőt a káposztás és a zöldséges is nagyon népszerű.

Most egy klasszik almás rétest készítettem, de ezúttal egészségesen, a cukrot természetes édesítőszerre (eritritre) cseréltem, a tésztája pedig teljes kiőrlésű lisztből készült, így bátran fogyaszthatják azok is, akiknek a cukorral óvatosan kell bánni.

Tudom, ígértem már egyszer nektek, hogy megtanulok rétest nyújtani, de ezt nem az első teljes kiőrlésű tésztás kalandnál próbálnám ki. Még egy dolog van, amit mindenkinek el kell dönteni családon belül!

Amikor családon belül vannak mazsola pártiak és ellen pártiak, akkor a rétest készítő jó szándékú családtag feje felett sűrű viharfelhők gyülekeznek. Ez nálunk is így van. Mit lehet tenni?

Nekem ugyan semmi közöm hozzá, de szakértők állítják, hogy az nem ugyanaz, ha a mazsolát egy tálkából a rétes mellé eszi.  Annak együtt kell sülni, akkor lesz jó. Tegyük fel, hogy ezt elhiszem. 🙂

Hát akkor kerestem egy megoldást, hogy mindenki boldog legyen, elmesélem hogyan.

almás rétes vanília sodóval

Hozzávalók 1 rúd réteshez: 2 vékony lap Tante Fanny teljes kiőrlésű réteslap (1 csomagban 3×2 db van), 2 ek tönkölybúzadara + kb. egy marék a lapra, 2 ek. olaj, 1 citrom héja és leve, 1 tk. vanília kivonat, vagy aroma, 1-1,2 kg alma, 2 marék mazsola, 10 dkg eritrit, kb 1 tk őrölt fahéj

Hozzávalók a vanília sodóhoz: 0,5 l tej, 4 tojás sárgája, 1 tk. vanília kivonat, vagy aroma, 1 tk. vaníliás pudingpor, 2 kocka étcsoki, 1 kis méretű zacskó

Az almát meghámozom és lereszelem, majd egy sűrű szövésű anyagba (organza) rakom és amennyire csak tudom kipréselem a levét, majd beízesítem a citromlével és a héjával, majd a cukrokat és a fűszereket hozzáadom, belekeverem a búzadarát is és állni hagyom.

A réteslap csomagban 3 x 2 db rétes lap van, egy ilyen 2 db-os mennyiséget kihajtogatok (nem lehet már szétszedni, mert elszakad), olajjal megkenem és megszórom kb. egy marék búzadarával, majd mehet rá az alma fele a rétes jobb oldalára egy sávban. A többi almához belátásod szerinti megfelelő mennyiségű mazsolát tegyél és keverd el. Ez jöhet a rétes bal oldalára, majd a szokásos módon feltekerem és a tetejét olajos egész tojással megkenem. 180 okra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.

Amennyiben több almával készíted nyilván egyszerűbb teljes mértékben garantáltan mazsolamentes és mazsolától duzzadó rudakat készíteni.

A sodóhoz a fél l tejből kicsit kiveszek, a többit egy lábosban elkezdem melegíteni, nem kell teljesen felforralni. A tojás sárgáját a maradék tejjel és az ízesítőkkel és a pudingporral elkeverem, majd a tűzről levett tejbe lassan, folyamatos keverés mellett beleöntöm, majd kicsit visszateszem a tűzre, alacsony fokozaton, folyamatos keverés mellett kicsit sűrítek rajta.

Tálaláskor a rétes mellé öntöm a sodót, majd a kis zacskóban óvatosan felolvasztott csokival csíkokat húzok, keresztirányban egy késsel elhúzom a csíkokat, hogy ilyen márványszerű mintát adjon.

Nálunk nagyon nagy sikere volt, hipp hopp el is fogyott.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!