Recept Guru

Elindult a meggyszezon – Itt a meggyes galette

Szombaton a piacon kezdtük a napot, hogy onnan szerezzük be a legjobb hozzávalókat. Na jó annyi ferdítés van ebben így, hogy azért egy kényelmes hétvégi felkelés és reggeli után indultunk útnak, mert szép dolog a friss áru, néha kapható vagyok egy hajnali kelésre is, de 9 órakor is ugyanaz az áru volt, mint 7-kor.

Listával mentünk, de mindig akadnak alkalmi jó vételek, amit nem lehet ott hagyni. Meggyet például most nem terveztem venni, de annyira szép volt és a néni, aki kínálta is nagyon kedves volt. Meg kellett kóstolni, nekem is meg Tibinek is.  Jó üzletember az idős hölgy, tudta, hogy kóstolás után nem hagyjuk ott. Hát így is lett. Meg különben is már benne vagyunk a meggyszezonban és még egy meggyes recept se készült.

Így aztán adott volt az alkalom egy ilyen szupergyors meggyes pitére. A galettről már korábban írtam, akkor almás és szilvás változatokat már készítettem.  Az egyszerűségén túl még az a jó ebben a francia pitefélében, hogy a vékonyra nyújtott tésztája finom omlósra és ropogósra sül.

meggyes galett meggyes galett2 meggyes galett3

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 tojás,  3 ek. Dia Wellness 1:4 édesítőszer, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, pici hideg víz, ha szükséges, 1 csipet só, +1 tojás sárgája
Töltelékhez: kb. 60 dkg magozott meggy, fahéj ízlés szerint, 1 narancs héja, édesítőszer ízlés szerint (én Dia Wellness 1:4 édesítőszert használtam kb. 3 ek.), egy marék búzadara

Díszítéshez: szintén DW 1:4 édesítőszer por változatát használtam 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd fóliában hűtőben kb 20 percet pihentetem. A meggyet kimagozom, érdemes gumikesztyűben tenni, hogy ne fogja össze a kezed (egyszer használatos gumikesztyűt használok ilyen célra).  A kimagozott meggy levél kinyomkodom, majd édesítem és még a narancs héjával és a fahéjjal ízesítem.
A tésztát kör alakúra nyújtom, rászórom a búzadarát egyenletesen eloszlatva, majd ráhalmozom a meggyet és körben felhajtom a tésztát és bekenem a +1 tojás felvert sárgájával, majd 180 fokon kb. 20 perc alatt rogogósra sütöm.
Tálaláskor egy ecsettel enyhén benedvesítem a tészta szélét és por édesítőszerrel körben megszórom.

Megjegyzés: én tisztán teljes kiőrlésű lisztet használtam, emiatt a kisült pite kicsit omlósabb, törékenyebb, tehetsz hozzá 20 %-ig finomlisztet, még úgy is nagyon egészséges lesz.

A teljes lepényben 46 g ch van, egy szeletben pedig kb 5,75 g ch van (8 egyforma szelet esetén egy szeletben.

Mentés

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!