Recept Guru

Diós- kajszis ricottagolyó – Szuper nyári desszert

Igazi túrógombóc rajongó vagyok, számtalan sós és édes változatot készítettem már, a mini túrógombócok, piros bogyós krémlevessel, baracklekvárral, na és persze egészségesen is.

A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat kapni.

Ez a finomság egy nyárra tökéletes könnyű desszert, a natúr ricotta golyón a narancsos diópanír és a friss baracklekvár – nekem bejön ez a trió.

dios kajszis ricottagomboc  ricottagombóckajszis ricottagomboc

Kb. 15 gombóc lesz belőle

Hozzávalók:
Tejbegríz: 1/2 l tej, 4 ek búzadara (teljes kiőrlésű tönkölybúzadarát használtam), 25 dkg ricotta, 1 tasak vaníliás cukor (Nyírfacukrosat használtam), 1/2 citrom reszelt héja
Panírhoz: 15 dkg darált dió, 1 narancs reszelt héja

Tálaláshoz baracklekvár

Készítek egy sűrű tejbegrízt, úgy, hogy még lehessen keverni, néhány órát hagyom hűlni, majd belekeverem a ricottát és apróbb gombócokat formázok belőle.

A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd amikor kicsit visszahűlt belereszelem a narancshéját.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!