Recept Guru

Gyors túrós rétes – Mazsola pro és kontra

Újabb túrós süti készült ma. A túrót mindenki szereti nálunk, viszont a túróval néha mazsola is jár, amivel kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények. Hihetetlen mennyire megosztó gyümölcsről van szó. Valaki általában vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem, ez volt az egyik első, amit a most már férjemmel megtudtunk egymásról. Még az egyik első randik alkalmával derült ki, azóta Mazsikának hívom. Kitalálhatod, hogy Ő oda van a mazsoláért, képes akár töményen is enni csak úgy a zacskóból, én meg még az illatát se bírom.

Előnye is van ennek, mert nem veszünk rajta össze, van aki megeszi az étteremben a túrós palacsintából a tányérom szélére kiválogatott szemeket.

Otthon pedig állandó a vita, hogy kerüljön mazsola a rétesbe, palacsintába, vagy sem.

Én határozottan kerülöm minden bíztatás ellenére is, az előzményét a szőlőt és ami utána lesz a finom aszú bort persze szeretem.

A mazsolakerülés megoldható úgy is, hogy mindenki saját magának teszi bele, bár a szakavatottak szerint viszont ez így nem olyan jó, mert nem puhul fel sütés közben. Rumba áztatva szoktam tartani mindig egy kis üvegben mazsolát.

Na de mit tesz az ember, ha csak egy rétesre való anyag van. Hogyan tegyél ebben az esetben a mazsolapártiak és ellen pártiak kedvére is? Kicsit lejjebb elárulom.

Tùròs rétes mazsolával

Hozzávalók: (most 1 rúd rétest készítettem, így ahhoz írom le a mennyiségeket)

2 réteslap (teljes kiőrlésűt használtam), 25 dkg túró, 1+1 tojás, 4 ek. cukornak megfelelő édesítőszer (2 ek. DW negyedannyit használtam),2+1 marék teljes kiőrlésű búzadara, mazsola ízlés szerint, 5 dkg vaj és négy evőkanál olaj, fél citrom héja, 1 teáskanál vanília aroma, vagy vaníliás cukor

A réteslapokat nedves konyharuhába csavarom, addig az áttört túrót elkeverem az édesítővel, vaníliával, egy tojással és a citromhéjával, valamint mehet bele a tejföl és egy marék búzadara is.

Az egyik lapot kiterítem a konyharuhára, egy ecset segítségével az olajos vajjal megkenem, egy marék búzadarával megszórom, majd jöhet rá a másik tésztalap, majd ezt is ugyanúgy megkenem és megszórom búzadarával.

Rátöltöm a túró egyik felét a tészta felénk eső részének jobb oldalára, majd a mazsolát belekeverem a maradék túróba, ezt pedig a tészta bal felére töltöm. Feltekerem a konyharuha segítségével úgy, hogy közben a szélét is mindig behajtom, így kapok egy rétesrudat aminek a fele mazsolás, a másik fele pedig mazsola nélküli. A feltekert rúd tetejét is megkenem a másik tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.

Persze ha több rétest is készítesz akkor egyszerűbb a teljes rudat mazsolával és nélküle készíteni.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csizmadia Sándor says:

    Ez csak egy gyengécske imitáció,nem is a mazsola a főkérdés,hanem azt,hogy az ilyen kamu kaját szabad-e túrós rétesnek hívni….


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!