Recept Guru

Sajtos roló, ahogy megálmodtam – Okos szénhidrátokkal

A múlt héten egyik nap reggel elcsábultam egy sajtos rolóért a pékség előtt, ugyan otthon reggeliztem, de nem is túl sokat, meg hát jött az a gondolat, mi lenne ha én most egy ilyen sajtos rolót majszolnék utazás közben.

Hát az a helyzet, hogy ez nem volt egy jó ötlet, annyira gyenge minőségű volt, hogy nem tudtam megenni. Ebben semmi normális nem volt, se sajt, se vaj, de még a tésztarész is vállalhatatlan volt. Az a zsiradék, amiből a krém állt viszont valami borzalom lehetett, nem tudom mihez hasonlítani, mert még sose éreztem ilyen ízt.

Innen jött az ötlet, hogy na nehogymár ne ehessek egy finom sajtos rolót, olyat, ami tényleg élmény. Amit az ember a férjének, gyerekének, családjának, barátainak is büszkén tenne az asztalra.

Így készült el az én változatom, aminek a tésztája nem leveles, hanem a roló formához íródott változat. Nincs gond amúgy a jó minőségű leveles tésztával, csak mivel teljes kiőrlésű lisztre akartam cserélni a finomlisztet, azt elég nehéz azzal összehozni. Egyébként meg vajjal, sok-sok sajttal és besamellel készült.

Érzem, hogy most egy újabb sorozat indult el, lesznek még itt majd további sajtos roló változatok. 🙂

rolo-forma sajtos-rolo rolo

Tésztához (8 db roló lesz belőle): 12,5 dkg vaj, 10 dkg  teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 5 dkg durumliszt, 1-1,5 dl víz, 1 tk. 10 %-os ecet, 2 csipet só, + 1 tojássárgája a tetejére

Krémhez: 8 dkg vaj, 2 púpos ek. tk. tönkölyliszt, 3 dl tejszín, 1 dl víz, 15 dkg sajt (lehet többfélével vegyesen is, én most trappistát használtam), + 5 dkg sajt a díszítéshez

Először a krémet készítem el, így lehűl, mire tölteni kell. A vajat egy lábosban felolvasztom, folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztet, majd felöntöm a tejszínnel. Folyamatosan keverem, hogy besűrűsödjön, majd szükség szerint a vízből is adok hozzá. Keverhető, de sűrű tésztát kell kapnunk.

Hozzáadom a nagy halom reszelt sajtot, átkeverem, hogy elolvadjon.

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd kb. 2 mm vastagra kinyújtom. 2 cm széles és kb. 50 cm hosszú csíkokat vágok belőle. Fél cm átfedéssel a roló formára tekerem, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem, úgy hogy a végek alulra essenek.

A rolók tetejét megkenem a tojássárgájával és 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütöm.

A fém formákról a tésztát még melegen egy csavaró mozdulattal óvatosan leszedem, majd hagyom kihűlni.

A krémet nyomózsákba töltöm és betöltöm a rolókba, a végeit reszelt sajtba nyomkodom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!