Recept Guru

Vöröslencse fasirtgolyó – Egészséges évindító

Az év minden napjára vannak nagy, világmegváltó terveim, de mindez az év első napjaira különösen igaz. Biztosan mindenkinek volt legalább egyszer éveleji diétázó fogadalma, vagy legalábbis ezt megközelítő gondolata. Ezért az idei évet ezzel a szuper egészséges, vöröslencse fasirtgolyóval kezdtem, fűszeres paradicsom salsával és frissítő remoulade mártással kínáltam. Nagy sikere volt, még a kis Húgocskám, Luca is megkóstolt belőle egy mikroszkópikus mennyiséget, tekintve, hogy Ő semmi ehhez hasonlót nem szokott még csak kóstolni sem, nyilvánvalóan csak a babona kedvéért tette. 🙂 

voroslencsefasirt

Hozzávalók:

Fasirtgolyóhoz (kb. 25-30 db): 150 g vöröslencse, 40 g zabliszt, 40 g búzadara (tk tönkölydarát használtam), 80 g +40 g tk zsemlemorzsa, 1 tojás, 3 ek paradicsompüré, 3 ek olivaolaj, fél csokor petrezselyem felaprítva, 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, fél fej vöröshagyma apróra vágva, só, bors ízlés szerint

Remoulade-hoz: 5-6 db csemege uborka, 200 g tejföl, 2 ek majonéz, 1 mk citromlé

Paradicsom salsához: 200 g paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 fej fokhagyma, 1 tk bazsalikom, 1 tk oregánó, 2 csipet só, bors, pici édesítő

A lencsét egy éjszakára beáztattam, majd megfőzöm, leszűröm és állni hagyom, addig összekeverem a fasirtgolyó többi részét, vagyis a kisebb zsemlemorzsa kivételével mindent. Hozzákeverem a lencsét, ami a beáztatás miatt elég puhára főtt, így nem szükséges jobban pürésíteni. Összegyúrom az egészet, hűtőben való 20 perces pihentetés után apró golyókat formázok belőle, zsemlemorzsába hempergetem, majd olajban kisütöm.

A Remoulade mártáshoz lereszelem az uborkát, belekeverem a majonézzel elkevert tejölbe, majd citromlével ízesítem.

A salsa szószhoz a paradicsomba keverem az összevágott hagymát és fokhagymát, fűszerezem, amennyiben szükséges egy nagyon pici édesítést is lehet bele tenni. 

Tálalás: mindenki saját maga elkészítheti a szendvicsét, tortillába is lehet tekerni, vagy fogyasztható csak a mártogatósokkal is.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!