Recept Guru

Churros, a spanyolok kedvenc fánkja – Cukormentesen!

A churros egy spanyol eredetű fánkrudacska, amit fahéjas cukorba hempergetnek, Dél- Amerikában általában csoki-, vagy vaníliakrémmel megtöltik, Spanyolországban pedig inkább csokoládéba mártogatják, én most az utóbbi változat szerint készítettem.

A finomlisztet egészségesebb alternatívákra, zab- és tönkölylisztre cseréltem, a cukrot pedig porrá őrölt édesítőszerrel helyettesítettem.

Nagyon finom lett, eteti magát, érdemes annyit készíteni belőle, ami egyszerre elfogy, mert frissen a legjobb, érdemes még aznap elfogyasztani. Hivatalosan már elindult a arsangi szezon nálunk, így ezzel párhuzamosan nálam a fánk szezon is beindult.

A készítéséhez szükséged lesz egy strapabíró habzsákra és fém kinyomócsőre, mert egy sűrű tésztáról van szó. Én textil habzsákot használok, aminek a belseje vízhatlanná van téve.

fankchurros-csokivalchurros

Hozzávalók:

Churroshoz:

50 g negyedannyi édesítőszer (porrá őrölt)
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
550 ml víz
1/2 teáskanál só
500 g liszt (felesben zablisztet és tk. tönköly lisztet használtam)  

1 liter növényi olaj

Csokoládé öntethez:
150 g étcsokoládé (Wawel cukormenteset használtam)
250 ml tejszín

Előkészítés:

Egy kis lábosban a vizet, 1,5 teáskanál édesítőszert, a sót és 2 ek. olajat összeforralok, majd belekeverem a lisztet. Addig kell keverni, míg kész labdává össze nem áll a tészta. Szükség esetén pici vizet lehet hozzáadni, de alapvetően egy nagyon sűrű tésztát kell kapni. 

A többi olajat egy lábosban felhevítem, ebben fogom a fánkokat kisütni majd.

A tésztát egy csillagcsöves kinyomóval ellátott habzsákba töltöm, majd a forró olajba kb 10 cm-es hurkákat nyomok. Általában nem szakad el a tészta magától, így egy késsel elvágom a tésztát 10 cm-nél.

Csoki öntet készítése:

A tejszínt felmelegítem (nem kell forralni, csak legyen jó meleg), hozzáadom a csokoládét és folyamatosan keverem, amíg teljesen el nem olvad.

A fahéjat összekeverem az édesítővel, megszórom vele a fánkokat, majd a csokiöntetbe mártogatom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!