Recept Guru

Rizskoch savanykás ribizli eszenciával

Mi sem egyszerűbb, mint egy  gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.

Remek vendégváró, mert előző nap elkészíthető, sőt ajánlom is korábban elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni. Dupla adagot készítettem, így az állítható tortaformámat jó nagyra méreteztem (28 cm). Megelőlegeztem a bizalmat a sütinek, hogy jól sikerül majd és el fog fogyni. Nem tudom ismered e azt az érzést, amikor fél napot robotolsz a konyhában, majd ebédnél minden, amit alkottál egy szempillantás alatt eltűnik. Én most is ezt éltem át, persze örülök neki, hogy ízlett.

Hozzávalók a rizskoch-hoz:

350 g barna rizottó rizs

3 dl habtejszín

5 dl víz

30 g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyit használtam)

2 teáskanál vanília kivonat

2 citrom héja

3 tojás

10 g liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)

30 + 5 g vaj

2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Ribizli öntethez:

150 g ribizli

2 evőkanál befőzőcukor(diabetikus)

Elkészítése:

A tejszínt és a vizet összeöntöm, felmelegítem és elkeverem benne az édesítő felét, majd hozzáadom a rizst és gyakori kevergetés mellett tejberizsként elkészítem. Amikor elkészült hagyom, hogy langyosra hűljön, ekkor mehet bele a vanília kivonat és a citrom héja is reszelve.

A tojásokat szétválasztom a sárgáját 1 evőkanál édesítővel habosra keverem, a fehérjét pedig habbá verem. A sárgáját és a nagyobbik adag vajat a rizshez keverem, majd mehet bele a liszt is, végül a tojásfehérjehabnak először az 1/3 részét keverem hozzá, hogy fellazuljon. Végül a többi tojásfehérjehab is mehet bele, ezt már óvatosabb mozdulatokkal, hogy ne törjem össze.

A sütőformát a kisebbik adag vajjal kikenem és a zsemlemorzsával megszórom, a tésztát beletöltöm a formába.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm.

A ribizli eszenciához nyáron frissen szedett és lefagyasztott ribizlit használtam, kiolvasztás után felöntöm a vízzel, hozzáadom a befőzőcukrot és összeforralom. Végül pürésítem az egészet egy rúdmixer segítségével és átszűröm még melegen. Egy tasakba töltve a csíkozva díszítettem a tortaszeleteket. 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!