Recept Guru

Vadpörkölt velesült pogácsával – Amikor a Séf Úr főz

Ezúttal egy rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis az első felét én írom, a másodikat pedig a Séf Úr, vagyis a Férj. Úgy korrekt, ha az előzményeket is elmesélem. 

Szóval réges- régen, amikor még nem tudtam főzni, még egy egészen kicsit sem, egy tea elkészítése volt az összes gasztro tudásom. Az én drága Tibim volt nálunk akkoriban az élelmezési felelős, kiválóan főzött. Nos, mint említettem főzni nem tudtam, viszont a tanácsok adása kiválóan ment, általában kérés nélkül is. Csak úgy egészen egyszerűen odaálltam a konyhába, és osztottam az észt, később már főzés előtt elkezdtem mindezt. A téma többnyire az volt, hogy mit mekkorára vágjon, na meg persze a húsok filézése, én ezt maximalista szintre fejlesztettem. Hihetetlen, de mindezt Ő rendkívül jól tolerálta

Szóval ezen esetek alapján döntött úgy a Séf Úr, hogy ezúttal csak Ő főz. Pontosabban a Sógorral együtt. Lacinak is fontos szerepe volt, ugyanis Ő hozta a vadhúst, komoly vadhús beszerzési kapcsolatai vannak, így beállított hozzánk egy szép adag vadmalac és szarvas hússal. Mindig szívesen látjuk az ilyen vendégeket, akik apró ajándékként néhány kg finom vadhúst hoznak. Laci még ezen kívül felügyelte a terepet is, mint például, hogy nő nem mehet ez idő alatt a konyhába. És akkor én most átadom a szót a Séfnek, aki leírja a pontos készítési folyamatot.

A képen a múltkor készített zabpogácsából eltett kisebb mennyiség látható, remek ötlet volt egy kisebb mennyiségű pörkölttel kipróbálni, hogy a pogácsával egybesütöm, lejjebb azért van egy hagyományos körítéssel kínált opció is.

A pogácsát 1 órával a sütés előtt kiveszem a fagyasztóból és szobahőmérsékleten hagyom, hogy kiolvadjon. 

Köszöntöm a Recept Guru olvasóit, Én vagyok Tibi, a sokat emlegetett férj. A fent leírtakkal teljes mértékben egyetértek, most pedig akkor rátérek a tárgyra. Magyarországon szinte minden családnak van saját pörkölt receptje, én most megosztom azt a változatot, amit már 3 generáció óta így csinálnak a családunkban a férfiak. Én Édesapámtól tanultam, Ő pedig szintén az Apukájától.

A jó pörkölt alapja a sok hagyma, arányaiban az elkészített hús tömegének kb. 2/3-a kell hogy legyen. A fűszerezés már egy nehezebb dolog, ugyanis még sose mértem, hogy melyikből mennyi fűszert használtam. Fűszerpaprikából annyit, hogy szép színe legyen, sóból módjával, mert később már nem tudjuk kivenni. A kömény és a bors mennyiségét is kóstolás közben kell még pótolni.

Hozzávalók 6 személyre:

2 kg vadhús (nálunk szarvas gerinc és vadmalac comb)

1,5 kg hagyma

1 fej fokhagyma

2-3 db paradicsom

2-3 db tv paprika

3 fakanálnyi (10-15 dkg) mangalica zsír

Fűszerek: fűszerpaprika, őrölt bors, őrölt kömény, só

4-5 db babérlevél

10-15 szem borókabogyó (vagy őrölt)

1 üveg jó minőségű száraz vörösbor (pl. Egri Bikavér)

 

Elkészítése:

A hagymát apróra vágom, a zsírt felhevítem és a hagymát üvegesre párolom. Félidőben megsózom, hogy a maradék nedvesség elpárologjon (ilyen mennyiségű hagymánál előfordulhat, hogy a hagyma sok nedvességet ereszt, ezáltal nem sül, hanem fő). Hozzáadom a közben lefilézett, lehártyázott és apróra vágott húst (feleség jóváhagyása után) és addig pörkölöm, amíg a hús kérget kap és kiereszti a levét, ekkor hozzáadom a fűszereket, amennyiben szükséges, egy kevés vizet lehet adni hozzá (a hús nedvességtartalmától függ). Amikor a hús félkész, elkezdem a vörösbort is hozzáadagolni, egyszerre egy pohárral, majd a hús puhulásától függően mehet bele a többi bort is poharanként egészen az elkészülés végéig. Az első adag bor után mehet bele az apróra vágott paprika és paradicsom is.

További jó tanácsok:

Elkészítési idő: kb. 2,5-3 óra alacsony-közepes lángon

Akkor készült el, amikor a hús egészen omlós már.

Tetszés szerinti körettel tálalható, nálunk a tarhonya, valamint a pogácsa lehetőségek voltak, házi csalamádéval.

 

Amikor a pörkölt elkészült egy süthető tálba adagolok a pörköltből egy adagot, majd ráhelyezem a pogácsákat és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Készülhet mindenkinek ilyen adag, vagy több fő részére egy tállal, hogy megkóstoljátok így is.

Jó étvágyat!

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!