Recept Guru

Csoki mousse – Zéró glutén és tej

Vasárnap délutánra vendégeket vártunk, a barátaink Anna és Péter jöttek át egy laza beszélgetésre. Készültem pár aprósággal is, volt egy kevés csipegetni való, meg azért én egy sütivel is készültem, mert olyan nem lehet, hogy valaki jön és süti nélkül távozik tőlünk. 🙂 Ebben eddig semmi rendkívüli dolog nincsen. Viszont ez a süti dolog egy kis fejtörést okozott, ugyanis Anna tej- és gluténérzékeny, így a sütit ez alapján kellett kitalálni. Múltkor próbálgattam sütialapot zabpehelyből és reszelt almából csinálni, egész biztatónak tűnt, így most ezzel indultam.

Nemrég kaptam egy csomag desszertgyűrűt a Zsuzsi sógornőmtől és Anyósoméktól, pontosabban nem csak desszertekhez lehet használni, hanem bármihez, amit egy formába akar az ember önteni, pl rizsköretek tálalásához is remek. Egy fém karikáról van szó, amikor még nem volt ilyen csodaeszközöm, de már biztosan nagyon vágytam rá, mert egyértelmű ráutaló magatartásommal csináltam fehércsoki mousse-t, meg Rákóczi túrós mousse-t is. Tehát ezzel a csodás fém gyűrűkkel azért jóval egyszerűbb megcsinálni mindazt, amit ezekben a receptekben összehoztam. Ki kellett próbálnom ezt a formát, ezért egész véletlenül úgy alakult, hogy ismét egy mousse desszert készült. 

Visszatérve a tejmentességre, ez az étkezés azt jelenti, hogy az étel nem tartalmazhatja a tejfehérjét, azaz a kazeint. Sokan összekeverik a laktózmentességgel, ott teljesen másról van szó, hiszen ebben az esetben a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim hiányzik az ember szervezetéből. Akiknek ilyen problémája van egy kicsivel könnyebb helyzetben vannak, mert a tehéntejből lehet laktózmentes tejet készíteni úgy, hogy a laktáz enzimet hozzáadva, lebontódik a laktóz. A tejfehérjét viszont nem tudják kivonni a tejből, így akinek ilyen diétát kell követnie, annak semmilyen állati eredetű tejterméket nem szabad fogyasztania. 

Annának a tejfehérjementes diétán kívül még gluténérzékenysége is van, így ezt is figyelembe kellett vennem. Hihetetlenül nehéz helyzetben van a mindennapokban, mert mellőznie kell a finom tejet, sajtokat, tejfölt, na meg az összes lisztes dolgot és akkor a rejtett glutén és tejszármazék tartalmat még nem is említettem. Adalékként, állományjavítóként, meg a fene se tudja miért, de az élelmiszeripar mindenbe beleteszi ezeket az anyagokat, ezzel nagy bosszúságot okozva a diétázóknak.

Amikor tehetem mindig állati tejterméket használok, tehát valódi tejszínt, vajat, túrót stb. Most viszont, hogy tejmentes desszert készülhessen, vettem tisztán növényi tejszínt, glutén és tejmentes csokoládét, hogy valami finom mousse félét készítsek.

Hozzávalók 4 db-hoz:

Zabpelyhez alaphoz: 

100 g zabpehely (gluténmentes)

100 g alma lereszelve

2 evőkanál eritrit (sztíviás negyedannyit használtam)

1 teáskanál natúr kakaópor

 

Tejszínes krémhez:

200 ml növényi tejszín (ebből sajnos csak olyan van, ami már eleve édesített)

100 g csokoládé

 

Díszítéshez:

80 g csokoládé

gyümölcs díszítésnek

 

Elkészítése:

Az almát meghámozom, lereszelem, majd kinyomom a levél és összekeverem a kakaóporral, az édesítővel és a zabpehellyel. Egy gyúrható massza lesz így, a formákat egy tálcára rakom, majd a fém gyűrűkben elosztom masszát és ellapítom.

A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, a tejszínt habbá verem, majd óvatosan az olvasztott csokit a tejszínhabba keverem. A növényi tejszín esetében biztos, hogy nincs szükség segédanyagra, ebből 2 perc alatt hab lett, viszont amennyiben állati tejszínt használsz tehetsz bele habfixálót, hogy biztosan jól sikerüljön. A habhoz a tejszín mindig legyen hideg és ne verd túl, mert vaj lesz belőle.

A csokis tejszínhabot az alapra töltöm, majd mehet be a hűtőbe állni kb. 4-5 órát.

A moussokat kiveszem a formából úgy, hogy egy vékony kés segítségével elválasztom a formától.

Tálalás előtt a második adag csokoládét is felolvasztom és ráöntöm a tortácskákra, gyümölccsel díszítem.

Megj: a tejszín normálisra (30 %-os állati tejszín) cseréjével könnyen optimalizálható a szénhidráttartalom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!