Recept Guru

Panna cotta kimaxolva – Kókusztejszínből

Panna cotta kalandozásaim egy újabb állomása következik. Ugye ti is szeretitek ezt a gyors és egyszerű desszertet? Magyarul tejszínpudingnak, vagy főtt tejszínnek hívnám, mert ugyebár a jellegéből adódóan ez egy pudingféle desszert, ha pedig a nevét lefordítom, cotta jelentése főtt, a panna jelentése pedig tejszín. Na de azért abban remélem egyetértünk, hogy a panna cotta ezerszer jobban hangzik, nem kell mindent magyarra fordítani, ha egyszer az eredeti néven is ismeri mindenki.  

Nem szeretnék senkit untatni, így következzen az, hogy mi is a pláne éppen ebben a receptben? Nos, hát az az aprócska részlet, hogy a 30 %-os zsírtartalmú állati tejszín helyett ezúttal kókusztejszínt használtam. 

Mit érdemes tudni a kókuszból készült készítményekről? Magas telített zsírsavtartalmú termék, zsírsav tartalmának jelentős része laurinsav, ezáltal erősíti az immunrendszert, gombaellenes hatású, rendszeres fogyasztása esetén javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, így a 2-es típusú diabéteszben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is érdemes fogyasztani. A szív- és érrendszerre is jótékonyan hat.

Növényi tejtermék lévén ajánlott fogyasztani még tejmentes diéta esetén is. 

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

250 ml kókusztejszín

5 g zselatin

egy kb. 1 cm-es vaníliarúd (ha nincs, akkor aroma)

1 ek. cukornak megfelelő édesítőszer (DW negyedannyit használtam)

150 g piros bogyós gyümölcs

2 evőkanál diabetikus bevőző cukor

Díszítéshez: tetszés szerint néhány szem áfonya

A zselatint egy pici vízben feloldom (kb. fél dl), a tejszínt forróra melegítem és hozzáadom a zselatin és elkeverem benne a vaníliás cukrot az édesítőt és a vaníliarúdból kikapart magokat, majd üveg poharakba töltöm és hűtőbe teszem pihentetni, 4-6 óra szükséges a teljes dermedésig.

Tálalás előtt:

A gyümölcsöt összepürésítem, egy szűrőn átszűröm, hogy a magokat kiszedhessem belőle, majd felmelegítem, hozzáadom a befőző cukrot és az egészet egy kicsit összemelegítem, hogy meleg legyen. Nem kell forralni. A gyümölcsöt egy zacskóba töltöm, majd az egyik sarkán egy apró lyukat vágok és jöhet a csíkozás.

A mintázat csúcsaira egy-egy szem áfonyát teszek.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)  

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vegatár says:

    Nagyon szuper recept! Köszi! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!