Recept Guru

Frigania, azaz Zakynthos csodás desszertje

A szigetet felfedező körutunk következő állomása a tündéri kis falu, Exo Hora volt. Ez a kis pici település a sziget belsejében, mindentől távol van hegyekben van. A falu központjában van a sziget legidősebb olajfája, egy kedves néni pedig helyi gasztro különlegességeket árult. Vettünk isteni grappát, a fűszeres likőrt, fekete mazsolát, valamint a helyi sajtot, a ladotirit. Ezt követően betértünk a helyi kis tavernába, ahol természetesen megkóstoltuk Zakynthos híres süteményét, a Frigania desszertet, amiről korábban az idegenvezetőnk már legendákat mesélt.

Az igazi receptet csak az étterem tulajdonosa tudja, természetesen senkinek nem mondja el. Annyit azonban elárult nekünk, hogy kétszersült az alja, krém és hab van rajta, jellegzetes ízesítője a fahéj. Jól megy mellé egy frappé.

Hazatérve természetesen nekem is utána kellett néznem a receptnek.
Találtam is egyet görögül, melyet cirka 1 óra alatt sikerült is lefordítanom google fordítóval, vicces mondatok jöttek ki belőle, a szobafoglalástól kezdve mindenre volt utalás benne.
A hozzávalók arányai vélhetően jók, a szöveget pedig saját módon értelmezve nagyjából el tudtam képzelni, hogy mivel mit kell csinálni.
Gondolom mondanom se kell, hogy a mérlegem továbbra se jó, vettem hozzá elemet, kiderült, hogy nem ez a hibája, hanem valami egyéb.
Gyors segítség kellett, a mennyiségeket átszámolni evőkanálra. Legalább most így is megvan.
 
Itt találjátok az eredeti receptet, aki esetleg érti és a fordításomhoz képest hibát talál, nyugodtan jelezze.
http://www.gluko.gr/gluko-frigania-zakinthou/

Nagyon egyszerű elkészíteni, bátran fogjon hozzá mindenki.

 
Kb. 10  db kétszersült (20 x 30 cm tálhoz)
A sziruphoz: 200 g (13 ek) cukor, 375 ml víz, 1 rúd fahéj, 2 citrom héja
A krémhez: 350 ml friss tej, 200 ml tejszín, 100 g (7 ek) cukor, 25 g (3 ek) kukoricaliszt, 15 g (2 ek) liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 zacskó vaníliás cukor, vagy fél vanília rúd, 1 tk vaj, pici só,
További alapanyagok: 500 g tejszín, egy kevés cukor,  1 marék durvára darált pisztácia, fahéj, 1 kupak édes gyümölcsös likőr (pl. Garrone cherry, Vermout)
 
A krém elkészítése:
A szirup hozzávalóit összefőzöm, a kétszersültet elhelyezem a tálban, majd meglocsolom a fahéjas cukorsziruppal.
Vízgőz felett felforralom a tejszínt a vaníliával. A tejet a cukorral, a kétféle liszttel, a tojásokkal és a pici sóval csomómentesre keverem.
Folyamatos keverés mellett a lisztes keveréket a tejszínhez adom, majd további folyamatos keverés mellett besűrítem és hűlni hagyom.
Amikor langyosra hűlt, újra átkeverem a vajjal. A krémet a szirupos kétszersültre töltöm.
Hűtőbe teszem, hogy lehűljön.
Tálalás előtt a tejszínt egy kissé cukorral édesítem és hozzáadom a likőrt, majd  habbá verem.
A tejszínhabot egy habzsákba töltöm, majd habrózsákat formázok a sütemény tetejére, durvára darált pisztáciát és fahéjat szórok rá.

Ízre nagyon szuper lett, még a kollégáknak is vittem az irodába. Azért azt be kell látni, hogy nem úgy néz ki, mint az étteremben kóstolt, hát annyi baj legyen. 🙂

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!