Elindult a készülődés az idei céges karácsonyi bulira, a tavalyiról nem számoltam be, pedig érdekes lett volna, sajnos elmaradt. Akkor komplett menüt készítettünk a kolléganőkkel, ami a következő volt: szürkemarha pörkölt tarhonyával, valamint Anyukám híres habos túrós sütije, amit megspékeltünk egy kis baracklekvárral, így hívhatjuk akár Rákóczi túrósnak.
A nagy durranás ebben nem az ételek, bár azok is finomak, hanem hogy kb. 40 főre készült. Adott 6 lány, akik szeretnek a konyhában nyomulni, bár ekkora létszámra főzni már több mint durva egy normál méretű konyhában.
Nos ezek után idén, csak arra eszméltünk rá, hogy megint belekeveredtünk ebbe a főzős balhéba. De! Az volt a feltételünk, hogy nem főzünk, maximum előételeket, falatkákat készítünk. Na most aki főzött már életében 10 főnél többre az tudja, hogy vannak az úgymond szapora ételek, meg a kicsit szívatósabb, pepecselős változatok. Az idei választásaink ez utóbbiba tartoznak, erre egyébként elég gyorsan rájött mindenki, de legkésőbb akkor, amikor meglátta azt a nagy halom apró pogácsát, aminek a töltése ránk várt.
Én még fokoztam mindezt azzal, hogy a kétféle krémnél én voltam az ötletgazda, meg a beszerző és vállaltam, hogy előző nap elkészítem.
A háromféle finomságból most a füstölt lazackrémmel kezdem a sorozatot, elárulom, hogy jön majd még egy különleges vadpástétom, valamint egy extra különleges szinte már desszertként is fogyasztható kecskesajtgolyó.
Feltételezve, hogy rendkívül jól fog sikerülni és mindenkinek ízlik majd 1 kg friss lazacfiléből, valamint fele ilyen mennyiségű füstölt lazacból készítettem, tormakrémmel és citrommal ízesítettem. Friss kaprot nem sikerült vennem Budapesten, érthetetlen, vagy 8 helyen próbáltam és mindenhol eladók, zöldségesek elég bambán néztek rám, mintha ez olyan extra dolog lenne. Az egyik zöldséges a hátsó raktárból (gondolom a kidobásra ítélt leselejtezett áruk) előhúzott egy kb. egyhetes példányt, ami már sárga volt. Feltételezem, hogy nem gondolta Ő sem ezt komolyan, mindössze a kétségbeesett arcomat látva jutott arra, hogy jó ötlet lehet ezt elővenni. Így alakult úgy, hogy nem került kapor a lazackrém mellé. Egyébként én nem szeretem, csak jól mutatott volna egy kis szín az egészen. Természetesen tisztelet a kivételnek, biztosan találhattam volna kaprot, csak az általam könnyen elérhető helyek voltak az említettek.
A lazackrém elkészítése rendkívül egyszerű, a mennyiségnek pedig most egy normál családra számolt adagot írok, kb. 8-10 főre számolt mennyiség.
Hozzávalók: 250 g bőr nélküli lazacfilé (lehetőség szerint friss hal), 200 g füstölt lazac, 10-15 g tejszínes tormakrém, 60-80 g tejföl, 2 bio citrom, pici só
Pogácsából személyenként 2-3 apró pogácsával számoljunk
Én bőrös lazacot vettem, mert így jobban megérte, a megnyúzása pedig nem olyan nagy munka. Késsel el kell indítani, majd simán végig húzni a bőrt. A megtisztított filét kb. 4 kisebb darabra vágom és mehet egy kevés olajjal a serpenyőbe, roston sütöm. Oldalanként kb. három perc szükséges közepes hőmérsékleten. Ellenőrzésként keresztbe lehet vágni, amennyiben nem készült el, tovább kell még sütni. 5-10 percet várunk, míg meghűl, ekkor mehet a robotgépbe a füstölt lazaccal és a tormakrémmel. A tejfölt és egy citrom levét érdemes inkább kóstolgatás alapján mérni. A tejfölt több részletben add hozzá, mert amennyiben lágyabb a tejföl, akkor a krém is lágyabb lesz. A végén még tettem hozzá 50 g puha vajat, hogy a hűtőben való dermedés után szebben lehessen díszíteni vele.
Egy nap pihentetés után szombaton neki is álltunk a betöltésnek. Szamosos apró túró pogácsákat vettünk, melyeket csak úgy kézzel félbetörtünk. A krémet csillagcsöves kinyomócsővel ellátott habzsákba töltöttük, majd kezdődhetett a móka. Díszítésként a másik citromot szeletekre vágjuk, majd még további kis cikkekre, ezekből is került minden pogácsába egy kis darabka.
Saját kóstolgatásaink, valamint a visszajelzések alapján mi rendkívüli módon meg voltunk magunkkal elégedve.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: