Pasta e fagoli
Olaszország nagy észak-déli kiterjedése miatt adódik, hogy az északi Toszkána jellegzetes ételei egészen mások a déli tájak hagyományos fogásaitól. Ez az étel Toszkána egyik hagyományos egytál étele.
Hozzávalók 4 személyre:
100 g paradicsompüré, 200 g fejtett bab, 1 szál angol zeller (szárzeller), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1/2 pohár extra szűz olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1/2 liter zöldségalaplé, 100 g szalonna, 320 g apró kagylótészta, 50 g vaj, 10 dkg parmezán, plusz egy kicsi reszelve, 1 csokor friss petrezselyem
Első lépésként elkészítem a húsos vagy zöldséges alaplevet (úgy, mintha hús – vagy zöldséglevest készítenék, csak a húst és a zöldségeket is ki kell venni az alaplé felhasználása előtt.)
A vajat és az olaj ¾ részét felhevítem egy teflonserpenyőben. Az apróra vágott szalonnát, hagymát, zellert és répát (melyet zöldségaprító készülékkel is összevághatunk) hozzáadom az olajos vajhoz és megpirítom őket. –amint egy kicsit összesültek, hozzáadom a paradicsompürét és 1-2 merőkanálnyi alaplét és összefőzöm. Ez után a babos – szalonnás elegyet ízlés szerint sózom, borsozom, hozzáadom zúzott fokhagymát,
zsályát vagy babérlevelet (ezt utólag el kell távolítani). Öntök rá 1-2 merőkanálnyi alaplevet és hagyom, hogy a babszemek valamennyire felszívják a levet, tovább főzöm a babot kb. fél óráig. A levesből 3 merőkanálnyit kiveszek, és rúdmixerrel összepürésítem, majd visszaöntöm. A levesbe beleteszem a darab parmezánt egészben. A tésztát sós, lobogó vízben félkészre főzöm, leszűröm és hozzáadom a leveshez. A leves állagát kedvünk szerint alakíthatjuk ki, ha levesesebben szeretnénk adjunk még hozzá alaplét, ha kevésbé, akkor pedig várjuk meg, amíg besűrűsödik.
Parmezán sajttal és friss petrezselyemmel megszórva tálalom Ha szereted tehetsz a tetejére egy kis olívaolajat, valamint frissen őrölt borsot.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: