Recept Guru

A gombáért bolondulunk, nem a gombától…

Nem vitás, hogy ilyenkor ősszel van a gombák főszezonja. Gombát szedni ugyan a nagy nyári szárasságokat kivéve szinte mindig lehet, azt mindenki elismeri, hogy most igazán gyönyörködhetünk bennük. Ezt sokan gondolják így, hiszen rengetegen kerekednek útnak, járják az erdőket, mezőket és gyűjtik a frissen nőtt gombákat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy azért ez egy veszélyes üzem, könnyen baj lehet, ha akár csak egy mérgező gomba is bekerül a kosarunkba. Bár apukám szokta mondani „Egyszer minden gomba ehető”. Viccet félretéve mindig vigyük el gomba szakértőhöz  bevizsgáltatni szerzeményeinket!
 
 
Most jöjjön a lényeg! Főzzünk valamit!
 
Egy kedves kollégám meglepett egy kosár őzlábgombával, előző nap este szedte az erdőben. Városlakóként nehezen jutok hozzá frissen szedett gombához, pedig nagyon jó dolog. Este a finomságot rendkívül egyszerű módon készítettem el, gyors panírozás után olajban kisütöttem. Sütés közben egy egyszerű mártást dobtam hozzá össze – a frissítő remoulade mártással jó párost alkottak.
Másnap a kollégáknak is vittem az ínyencségből, merthogy a rántott őzlábgombát tekinthetjük a rántott gombák királyának is. Ez az étel ebből a fajtából a legfinomabb.
Mindenki elégedett volt vele, amit az is bizonyít, hogy pillanatok alatt el is fogyott.
 
Hozzávalók 4 főre:
Gombához: 50 dkg őzlábgomba (amennyiben teheted, válogass nagy lapos kalapú gombákat, a gömbölyűbb fejeket inkább más ételekhez használd fel) 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 2 csipet só, olaj a sütéshez
Remoulade mártáshoz: 5 db nagyobb csemegeuborka, 1 kis pohár tejföl, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál frissen csavart citromlé
A gombák tönkjét letöröm (ezek rágósak, érdemes szárított gombának felhasználni) csak a kalapokat használom fel,érdemes kettétörni, mert általában elég nagyok a fejek. A tojást megsózom, majd a szokott módon bepanírozom a gombát, liszt – tojás – zsemlemorzsa, majd bő olajban kisütöm.
A mártáshoz az uborkát lereszelem, majd összekeverem a tejföllel és a majonézzel, sózom, borsozom és rácsepegtetem a citromlevet.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!