Cannoli – Az igazi szicíliai desszert

Hogy mi is az a cannoli?

Egy tésztaroló, amit egyszerűen ricottakrémmel töltenek meg. Ettől azért még nem hívhatnánk Szicília híres süteményének. Tehát a krémet Marsala likőrrel, a narancs reszelt héjával és még sok finomsággal ízesítik.

Az olasz asszonyok általában nem bajlódnak a tésztacső elkészítésével, többnyire készen veszik (tisztelet a kivételnek- az igazi olasz Mammák természetesen ma is családi recept szerint hagyományos módon készítik).

A krém elkészítése pedig igazán nem nagy fáradtság.

Én most mindent úgy csináltam, ahogy a “nagy könyvben” meg van írva – hát akkor jöjjön a recept.

Remélem nektek is megtetszik és kipróbáljátok hamarosan.

Hozzávalók kb 20 db-hoz:

Tésztához: 50 g vaj, 50 g porcukor, 2 tojás, 4 ek Marsala, 1 tk kakaópor, 1 csipet só,  300 g liszt, 1 tojás fehérje

Töltelékhez: 330 g ricotta,  100 g porcukor, 80 g étcsokoládé, 80 g kandírozott narancshéj, 1 narancs reszelt héja, 2-3 ek mandulalikőr

Díszítés tetszés szerint: durvára tört pisztácia, csokireszelék, vagy pl. mehet ide is kandírozott gyümölcs

Sütéshez napraforgó olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és fóliába tekerve pihentetem a hűtőben kb. fél órát, addig elkészítem a krémet. A ricottát összekeverem a többi alapanyaggal. Mindent elég apróra kell vágni ahhoz, hogy majd a nyomózsák csövén kiférjen.

Kiveszem a tésztát a hűtőből és kinyújtom 3-4 mm vastagságúra, majd köröket szaggatok, és még egy kicsit nyújtok rajta. Olyan átmérőjű körökre van szükség, ami körbeéri a tésztacsövet és még van egy kis átfedés is. Rátekerem a cannoli formákra (itthon érdemes habroló formát beszerezni hozzá), a tészta szélét tojásfehérjével lekenem, hogy sütés közben ne jöjjön szét.

Az elkészült csöveket olajban pár perc alatt kisütöm, majd lecsepegtetem és porcukorba hempergetem.

Fogyasztás előtt megtöltöm a csöveket a krémmel, majd díszítem, pl megszórom a durvára tört pisztáciával, csokival vagy gyümölccsel. Az azért fontos, hogy ne álljon a krém sokat a tésztába, mert a ricotta nedvességtartalmától bepuhul, nem lesz olyan jó ropogós.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »