A múlt héten kezdődött a történetem, amikor is a Zila Cukrászda webshopjában, a http://www.zilacakemould.com/hu/ oldalon megrendeltem egy 8 szeletes kreatív tortaformát. Azért kreatív, mert annyi ötletem támadt, hogy mennyi mindenre tudom majd használni. Csak győzzem erővel megvalósítani a sok ötletet!
Tegnap nagy volt az öröm, hiszen kopogtatott a futár, hozta nekem az én várva várt tortaformámat.
Rögtön el is kezdtem gondolkozni rajta, mit csináljak benne először. Inkább sós, vagy valami édes finomság legyen?
Ezúttal azt hiszem, hogy a sós győzött, mivel éhesek vagyunk, és ennénk is valamit vacsorára.
Gondoltam milyen érdekes lenne egy ilyen formában elkészített Hortobágyi palacsinta. Vagyis kell készítenem valamilyen tésztaalapot, amit megtöltök a darált pörkölt hússal, majd a paprikás szafttal gazdagon nyakon öntöm.
Mivel a palacsintatésztát töménynek tartom ilyen mennyiségben, inkább valamilyen levegősebb tésztát tudtam elképzelni hozzá.
Kis kutakodás és variálás után megszületett az ötlet, hogy Graham liszttel készített tésztaalapot fogok készíteni.
Hozzávalók a tésztához (8 szeletes Zila formához):
5 tojás szétválasztva, só, 120 g liszt, 50 g vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
Kb. 20 dkg pörkölt bőséges szafttal, 3 dl natúr joghurt lecsepegtetve (kiváltható tejföllel vagy tejszínnel)
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjét a sóval habbá verem, majd külön a sárgáját is habosra keverem. A sárgájához adom az olvasztott vajat (ne legyen forró), majd a fehérje hab harmadát, végül a lisztet és a többi fehérje habot is hozzákeverem, nagy mozdulatokkal, hogy össze ne törjem.
A formát befújom a formaelválasztóval (a formához rendeltem, lehet, hogy vajjal ki lehet váltani, de gondoltam nem bízom a véletlenre, hogy sikerüljön a recept), majd beletöltöm a keveréket. Tömörítem, ez lényegében azt jelenti, hogy óvatosan az asztalhoz ütögetem a formát, hogy a tészta mindenhol egyenletesen elterüljön a formában. Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütöm.
A sütőt lekapcsolom, de a formát a sütőben hagyom kicsit hűlni, addig elkészítem a tölteléket.
A húst a pörköltből kiválogatom, majd aprítóban összedarálom. A szafthoz adom a joghurtot és egyenletesen elkeverem. Figyelj rá, hogy ne legyen forró a pörkölt, mert akkor a joghurtot összekapja. Ha tejfölt, vagy tejszínt használsz, akkor nincs ilyen probléma.
A formát óvatosan leválasztom a tésztáról és egy tűzálló tálra helyezem, a lyukakba betöltöm a húst, majd leöntöm a szafttal, visszateszem a sütőbe átforrósítani.
Tálaláskor még újabb adag szaftot adhatunk mellé, paprikacsíkokkal díszítem.
Nagyon fincsi lett, tetszik a forma. Biztosan lesz még folytatása. 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: