Recept Guru

Túrógombóc torta Zila módra

Egy nagy kedvencemet, a túrógombócot készítettem el most Zila tortaformában. Emlékeim szerint gyerekkorom egyik kedvenc étele volt a túrógombóc pirított zsemlemorzsával nyakon öntve rengeteg tejföllel és természetesen porcukorral. Anyukám mindig a kedvenc májgombóclevesemet csinálta mellé, ez olyan lányos ebéd volt, nővéremmel és húgommal, meg persze anyuval ezt a finomságot ettük, ilyenkor apukám pedig valamilyen kiadósabb fogást készített magának, például bablevest, vagy másik nagy kedvencét a sóletet.

Most, hogy már nekem is van Zila tortaformám azt gondoltam, hogy igazán megér egy próbát, hogy ezt a finomságot is elkészítsem benne.

Nos hát lássuk a receptet!
Hozzávalók egy 8 szeletes formához:
350 g túró, 2 tojás, 1,5 dl zabkorpa – mióta felfedeztem, hogy búzadarát lehet helyettesíteni zabkorpával, mindig így készítem, 1 csipet só, 2 dl joghurt, ízlés szerint zsemlemorzsa (minimum 4 dl), pici olaj
Most a túróhoz adtam egy kis kandírozott narancshéjat, de ez elhagyható ha nem szereted, vagy nincs otthon éppen. Tálaláshoz: joghurt, eper, édesítőszer (eritrit)

Elkészítése:
A túrót a tojással és a zabkorpával és a joghurttal összekeverem, sózom, majd hagyom állni kb. 20 percet.
A formát befújom a formaelválasztóval, majd beletöltöm a keveréket, és sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Eközben a a zsemlemorzsát olajon megpirítom. A sütőből kiveszem a kész tortát, hagyom hűlni kb. 10 percet, majd óvatosan leválasztom a formáról.
Most az a művelet következik, amikor óvatosan beleforgatom a zsemlemorzsába a tortát. Először megfogom a lapjánál, és mintha egy kerék lenne végig görgetem a morzsában, majd az alját és a tetejét is belehelyezem.
Természetesen a kis lyukakba is szórom, majd a tortát megfordítom a felesleges morzsa kijön belőle.

Tálalom a kész tortát, melyet mindenki maga ízesíthet. Szerintem nem érdemes előre betölteni, a legjobb frissen. Sikerült vennem a héten friss epret, nyilván nem magyar, de kitűnő minőségű görög szabadföldi termésről van szó. Igazán szuperül meg a túrógombóchoz és a joghurthoz.
Eper öntet elkészítése: az epret darabokra vágom, majd egy kis eritrittel összepürésítem, ez igazán gyorsan megy. Érdemes minden finom gyümölccsel kipróbálni. Íme néhány ötlet:

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!