Egy barátunk születésnapjára mentünk vendégségbe, arra gondoltam, mi lenne ha ajándéknak valami fincsi édességet is vinnénk. Eszembe jutott, hogy elég régen csináltam már egyik kedvenc sütimet, a sajttortát.
Gyorsan elkészül, és tuti a siker, hiszen mindig jól sikerül, és én még nem láttam olyan embert, aki ne szeretné, így megkockáztattam most is.
Büszkén mesélem, hogy a társaság hölgy tagjai elkérték a receptet, a fiúk pedig nagyokat nyeltek amikor szolidan próbálták megideologizálni, hogy miért ennének még egy kicsit.
Úgy higgyétek el, hogy 2 méteres nagydarab fiúk, csak úgy nyelték a tortát, síri csönd volt, mindenki elmélyült az epermártással leöntött sajtos finomságba.
Tálalás közben történt egy kis baleset, ugyanis véletlen a tányérba borítottam egy kevés Martinit, az ital minden cseppjéért, a süti minden morzsájáért kár, így feláldoztam magam, én ettem meg ezt a szeletet.
Hát nagyon jól jártam, nagyon jól megy a fehér Martini az eperhez. Így jönnek létre az új ételek. Tehát érdemes, valamilyen női pancsot tenni az eperhez, nagyon hálás ötlet.
Éjjel egy órakor már azt volt a téma, hogy azt a maradék pár szeletet majd reggelire ennék meg. Gondolom az lett a nyertes, aki előbb felébredt a bulis este után.
Nos hát remélem ti se tudtok ellen állni ennek a sütinek.
Na most akkor jöjjön a recept!
Hozzávalók
a tésztához: 140 g kekszmorzsa (most Korpovit zabkekszet használtam), 150 g olvasztott vaj
a krémhez: 250 g túró, 450 g natúr sajtkrém, 2 ek. liszt, 3 tojás, 1/3 csésze tej, 3 tasak vaníliás cukor, 100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én természetes édesítőszert, eritritet használtam), 1 citrom héja és fél citrom leve
Díszítéshez: fél kg eper, cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint, fél citrom leve, kb. 3 kocka ét táblacsoki, egy darabka celofán, vagy kicsi original zacskó
Elkészítése:
A kekszmorzsával összekeverem a vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülünk vele, ha rúdmixerrel elkeverjük. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.
Az epermártáshoz az epret az édesítőszerrel rúdmixerrel összetöröm, tűzön forrásig melegítem, majd lezárom, amikor meghűlt beleöntöm a fél citrom levét.
A csokit óvatosan megolvasztom, majd a celofánt felvágom úgy, hogy egy derékszögű háromszöget kapjak. A derékszöggel szemközti egyik saroknál az ujjamra csavarom a celofánt úgy, hogy a derékszögnél egy zárt csúcs jöjjön létre. Ez lesz a tölcsér csúcsa, majd rátekerem a többi részt. Hogy ne csúszkáljon érdemes egy kis darab celluxszal megragasztani. Az olvasztott csokit a tölcsérbe töltöm, és a hegyét óvatosan levágom. Először kisebb lyukat vágjunk, abból még mindig lehet nagyobbat csinálni. A csokiból kis adagot halmot nyomok a tortára, majd ráhelyezem az epreket. Ez azért fontos, mert amikor a csoki visszadermed majd nem fognak az eprek elgurulni.
Innentől már gyerekjáték, becsíkozom az epreket a csokival. Annyira látványos lesz tőle, hogy ne aggódjatok, ha esetleg a csíkok nem úgy sikerülnek.
A tortát és a mártást hidegen tálalom.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: