Recept Guru

Klasszikus sajttorta citromos epermártással és rafináltan csíkozott eperrel

Egy barátunk születésnapjára mentünk vendégségbe, arra gondoltam, mi lenne ha ajándéknak valami fincsi édességet is vinnénk. Eszembe jutott, hogy elég régen csináltam már egyik kedvenc sütimet, a sajttortát.
Gyorsan elkészül, és tuti a siker, hiszen mindig jól sikerül, és én még nem láttam olyan embert, aki ne szeretné, így megkockáztattam most is.
Büszkén mesélem, hogy a társaság hölgy tagjai elkérték a receptet, a fiúk pedig nagyokat nyeltek amikor szolidan próbálták megideologizálni, hogy miért ennének még egy kicsit.
Úgy higgyétek el, hogy 2 méteres nagydarab fiúk, csak úgy nyelték a tortát, síri csönd volt, mindenki elmélyült az epermártással leöntött sajtos finomságba.
Tálalás közben történt egy kis baleset, ugyanis véletlen a tányérba borítottam egy kevés Martinit, az ital minden cseppjéért, a süti minden morzsájáért kár, így feláldoztam magam, én ettem meg ezt a szeletet.
Hát nagyon jól jártam, nagyon jól megy a fehér Martini az eperhez. Így jönnek létre az új ételek. Tehát érdemes, valamilyen női pancsot tenni az eperhez, nagyon hálás ötlet.

Éjjel egy órakor már azt volt a téma, hogy azt a maradék pár szeletet majd reggelire ennék meg. Gondolom az lett a nyertes, aki előbb felébredt a bulis este után.
Nos hát remélem ti se tudtok ellen állni ennek a sütinek.

Na most akkor jöjjön a recept!

Hozzávalók
a tésztához: 140 g kekszmorzsa (most Korpovit zabkekszet használtam), 150 g olvasztott vaj
a krémhez: 250 g túró, 450 g natúr sajtkrém, 2 ek. liszt, 3 tojás, 1/3 csésze tej, 3 tasak vaníliás cukor, 100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én természetes édesítőszert, eritritet használtam), 1 citrom héja és fél citrom leve
Díszítéshez: fél kg eper, cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint, fél citrom leve, kb. 3 kocka ét táblacsoki, egy darabka celofán, vagy kicsi original zacskó

Elkészítése:
A kekszmorzsával összekeverem a vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülünk vele, ha rúdmixerrel elkeverjük. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.
Az epermártáshoz az epret az édesítőszerrel rúdmixerrel összetöröm, tűzön forrásig melegítem, majd lezárom, amikor meghűlt beleöntöm a fél citrom levét.
A csokit óvatosan megolvasztom, majd a celofánt felvágom úgy, hogy egy derékszögű háromszöget kapjak. A derékszöggel szemközti egyik saroknál az ujjamra csavarom a celofánt úgy, hogy a derékszögnél egy zárt csúcs jöjjön létre. Ez lesz a tölcsér csúcsa, majd rátekerem a többi részt. Hogy ne csúszkáljon érdemes egy kis darab celluxszal megragasztani. Az olvasztott csokit a tölcsérbe töltöm, és a hegyét óvatosan levágom. Először kisebb lyukat vágjunk, abból még mindig lehet nagyobbat csinálni. A csokiból kis adagot halmot nyomok a tortára, majd ráhelyezem az epreket. Ez azért fontos, mert amikor a csoki visszadermed majd nem fognak az eprek elgurulni.
Innentől már gyerekjáték, becsíkozom az epreket a csokival. Annyira látványos lesz tőle, hogy ne aggódjatok, ha esetleg a csíkok nem úgy sikerülnek.
 A tortát és a mártást hidegen tálalom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!