A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges.
Én most egy húsos, fűszeres változatot készítettem el.
Hozzávalók:
1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, friss zöld fűszerek ízlés szerint, 4 evőkanál olívaolaj, 2 ek. füstölt fűszerpaprika, csipetnyi tört chili paprika (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset), fél kk. őrölt koriandermag, 1 csirkemell, 10 dkg füstölt kolbász (én lókolbászt használtam), 1,5 liter zöldségalaplé, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 csésze (kb. 400 g) arborio rizs, tálaláshoz ízlés szerint parmezán sajt, vagy más aromás sajt
Az olívaolajon a fokhagymát a tört csilivel megpirítom, hozzáadom a fűszerpaprikát, majd a hagymát.
Szükség szerint kicsit öntök hozzá az alapléből. Miután a hagyma megpirult hozzáadom a karikákra vágott kolbászt, majd egy kis sütés után mehet bele a csíkokra vágott csirkemell is, az egészet összesütöm, majd felöntöm kb. 3 dl alaplével.
Addig főzöm így, amíg a hús puha lesz. Beleteszem a rizst, majd azonnal beleöntöm a fehérbort, folyamatosan kevergetem, amíg a bor elpárolog.
Az alaplé folyamatos adagolása mellett megfőzöm a rizst. Hozzáadom a paradicsompürét, a narancs reszelt héját, és levét, valamint az őrölt koriandermagot.
A végén hozzáadom a friss zöld fűszereket, tálaláskor reszelt parmezánnal és szárított paradicsommal teszem még izgalmasabbá.
A maradékot természetesen elcsomagolom holnapi ebédnek.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.