Recept Guru

Citrom – lime torta – a tökéletes választás 25 fok felett

Nem fogjátok elhinni, ismét olyan sztorim van számotokra, ami szinte hihetetlen.
Tegnap egy igazi nyári citromtorta recept elkészítéséhez készülődtem, a vékony kis piskótához a tojásokat már felütöttem, szépen szétválasztva, ahogy kell.
Jöjjön az édesítés bele, hoppá lemerült a konyhamérlegemben az elem. Na nemááááá!. Ez biztos csak valami vicc.
De bizony, tényleg lemerült. Pillanatnyi lefagyás után elkezdtem ötletelni, mivel lehetne helyettesíteni.
Nyilván nektek is az első ötlet a személymérleg, mivel egy tizedes pontossággal mutatja az ember súlyát, nem lesz szuper pontos, de azért megteszi majd. Mivel 5 kg a minimum súly, nyilván a cukrot meg a lisztet nem tudom így simán rátenni, így felálltam a mérlegre az édesítővel. Ez egyébként elég viccesen nézett ki, de nem nagyon mutatott eltérést a súlyomhoz képest (nem tartozik a tárgyhoz, de ledöbbenten tapasztaltam, hogy egyébként kicsit feljött rám mostanában) Tehát ezzel a módszerrel nem mentem túl sokra.
Jöjjön akkor a következő ötlet, talán hasznát veszem drága horgász férjem egyik eszközének, a halak méréséhez használatos mérőnek. Nos ugyanaz a helyzet, nem mutatott eltérést, ha egy füles edénykébe tettem egy fix súlyú dolgot, mondjuk 1 kg lisztet, majd mellé a 4 dkg-ra saccolt cukrot.
Harmadik módszer, végül ezt használtam, a tudományos módszereken alapuló sacc/kb eljárás.
Kicsit kockázatos ez így, de péntek lévén, valamint hogy eddigre már rohadtul elegem volt abból, hogy így szivatom magam, úgy voltam vele, lesz ami lesz.
Egyébként azóta még eszembe jutottak olyan lehetőségek is, mint pl. 10 dkg cukor átváltása evőkanálnyi egységre, illetve mérőpohárból is van olyan, ahol  liszt, vagy cukor skála is van.

Na mindegy nekiláttam a cukor megsaccolásának, meg a lisztnek is és így tovább.
A piskóta elkészült és ehető lett. Felbátorodva ezen nekiláttam a tölteléknek ez is elkészült, és amint a képen látjátok ehető lett, sőt még finomnak is nevezhetjük.

Szóval nem mindig kell mindent precízen betartani a receptekben, persze ha így döntünk számíthatunk rá, hogy egy kicsit más lesz a végeredmény. Sütiknél azért fontosabbak az arányok, egy  más típusú ételnél azért szabadabban lehet variálni, ránézásre többet, vagy kevesebbet, esetleg más alapanyagot is beletenni.

Végül jöjjön a recept, az eredeti, nem a becslés szerinti:
Piskótához: 2 tojás, 4 dkg cukor, 1 dkg vaj, 4 dkg liszt
Krémhez: 3,3 dl tejföl, 10 dkg cukor, 3 citrom és 1 lime leve, 1 citrom reszelt héja, 1/2 vaníliarúd kikapart magja, 3,3 dl tejszín, 0,5 dl víz, 1 dkg zselatin, 2 ek lekvár (én narancslekvárt használtam)
Díszítéshez: 1 citrom, 1 lime, 6 dl víz, 20 dkg cukor, 3,5 dkg zselatin, 1 marék natúr pisztácia, 1 marék cukor

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a cukor 3/4 részével a fehérjét habbá verem, majd a maradékkal a sárgáját habosra keverem. A habhoz adom a sárgáját, jöhet bele a liszt, végül belecsurgatom az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a tésztát és 180 fokon 12 perc alatt készre sütöm.
Kihűlés után a papírt leválasztom a tésztáról , majd visszateszem rá a formát, és nekilátok a krémnek.

A citromlében feloldom a cukrot, jöhet bele vanília mag, a citrom héja és a tejföl is. A zselatint hideg vízben feloldom, majd felmelegítem egy kicsit. A tejszínt habbá verem, az 1/3 részével összekeverem a krémet és a zselatint, majd a többi habot is hozzákeverem.
A piskótát megkenem a narancslekvárral, majd rátöltöm a krémet. Hűtőben 10-12 órát pihentetem, amíg a zselatin megköt, és stabilan marad a torta a forma nélkül is.
A díszítéshez a zselatint feloldom, hozzáadom a cukrot és a zselatint is. A citromból és a limeból vékony szeleteket vágok, félig bevágom, majd a zselatinba mártom, és S alakban a tortára helyezem.
A pisztáciát durvára töröm (egy zacskóban sodrófával) majd a tortára szóróm, végül egy kevés cukorral meghintem.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!