Következzen az idei Halloween tökparti 1. része!
Először is néhány érdekesség a sütőtökkel kapcsolatban.
Igazából nem is zöldségnek, hanem gyümölcsnek számít, Latin-Amerikában, Guatemalában, Mexikóban több mint tízezer éve termelik és fogyasztják. Lényegében a nyáron fogyasztott uborkafélék téli megfelelője, ezeket sütve, vagy főzve szoktuk fogyasztani.
Jól illik mellé a rozmaring, zsálya, a chili, a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér), így a receptjeimben erre találtok majd példákat.
Akinek eddig nem nyerte el a tetszését ez a zöldségnek mondott gyümölcsféle, akkor az most figyeljen!
Rengeteg A-, B-, C-, és E vitamint és káliumot tartalmaz, ami fontos a vérnyomás karbantartásában.
Általános szabály, hogy minél élénkebb sárga a húsa, annál egészségesebb tököt sikerült választanunk.
Magját is használhatjuk, hiszen a pirított tökmag remek kiegészítője akár egy levesnek, vagy salátának is.
Kedvcsináló jelleggel rögtön egy olyan recepttel kezdeném, ami biztosan Téged is arra motivál, hogy elszaladj bevásárolni a sütihez. Ha mégse, akkor te abba a 1,5 %-ba tartozol, akit még nem győztem meg, így mindenképpen olvasd tovább a receptet. Hátha sikerül téged is meggyőzni. 🙂
Tésztához: 20 dkg liszt, 1 tk porélesztő, 4 dkg cukor, só, 12 dkg vaj, 3 dkg zsír, 1 tojás
Töltelékhez: 2 tubus sűrített tej, 500 g sült sütőtök, 1 tk fahéj, 1/2 tk őrölt gyömbér, 1/2 tk őrölt szegfűszeg, fél citrom reszelt héja, 2 tojás
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrom egy nagy tálban, majd 25 percre beteszem a hűtőbe pihenni. A sütőtököt félbevágom és 180 fokos sütőben beteszem sülni ugyanúgy 45 percre. A megsült sütőtököt kikaparom a héjából, majd félreteszem hűlni. A töltelék hozzávalóit az őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel simára keverem, hozzákeverem a tököt is és botmixerrel pürésítem. A tésztát két fólia között akkorára nyújtom, hogy a pite forma oldalát is befedje, majd a felső fóliát eltávolítva átfordítom a kivajazott sütőformába. Eltávolítom a másik fóliát is, belekanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütöm 15 percig, majd alacsonyabbra veszem a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütöm. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával). Amikor elkészült hagyom a formában langyosra hűlni. Ez a maximum, tovább nem tudom visszatartani a családot. “Csak legalább a fotót had készítsem el róla, aztán lehet enni.” Én egy kis tejszínhabbal, jobb időkben egy kanál mascarponéval eszem. valahogy nekem kell mellé az a friss tejszín íz. Jó étvágyat hozzá nektek is!
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: