Nálunk már javában megy a karácsonyi készülődés, a lakást már a múlt héten karácsonyi díszbe öltöztettem, ezen a héten pedig a sütésé volt a főszerep. Németes fűszeres puszedliket készítettem, a receptet ezúttal a 2013-as karácsonyi Stahl magazinból kölcsönöztem, egy kicsit a fűszereknél variáltam, kardamont kihagytam, helyette kicsit több gyömbért tettem bele. Ezt a sütit tavaly készítettem először, akkor is mindenkinek nagyon bejött. Mondanám az örök közhelyet, hogy elállna a süti, ha módja lenne rá. Hát ennek nem sok lehetősége volt erre. Hipp- hopp elkopott. Ajánlom kipróbálni nektek is.
Remek napközbeni csemege, vagy például nálunk reggelire is nagyon bejön.
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 tk sütőpor, 2 tk fahéj, 1 tk. őrőlt gyömbér, 1/4 tk frissen reszelt szerecsendió, 1/4 tk őrölt szegfűszeg, 1 csipet só, 15 dkg méz, 1 tojás, 4 tojásfehérje, 1/2 vaníliarúd kikapart magjai, 10 dkg darált mogyoró, dió, mandula, pisztácia vegyesen (tetszés szerint változtatható, hogy milyen magfélét használsz), 5 dkg marcipán reszelve, 10 dkg kandírozott gyümölcs apróra vágva (narancs, citrom, stb.)
Mázhoz, díszítéshez: 20 dkg porcukor, 2 ek likőr, agy pl citromlé, egész mandulaszemek
Sütéshez: ostyalapok, én 4 cm átmérőjűt használtam.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. Sütőpapírt terítek a tepsibe. A fűszereket külön összekeverem. A tésztához a lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót egy tálban elkeverem. Egy másik tálban a cukrot a mézet, a tojást, a tojásfehérjét a vaníliamagokkal robotgéppel alaposan elkeverem.
A tojásos masszába keverem a lisztes részt, alaposan összedolgozom, majd a darált magokat is belekeverem és jöhet bele a marcipán és a kandírozott gyümölcsök is.
A tésztát egy habzsákból rányomom az ostyalapokra, majd a felére mandulaszemeket is teszek.
A sütiket kb 15 perc alatt megsütöm, majd a sütőben hagyom kihűlni.
A díszítéshez a likőrt egy kicsit felmelegítem, majd összekeverem a porcukorral. A mázzal bekenem a mandula nélküli sütiket, egy kis tasakba is teszek egy kis a mázat és becsíkozom vele a néhány süti tetejét, szellős helyen hagyom, hogy megszáradjon. Jó sütést hozzá, remélem, hogy ti is meg lesztek elégedve vele. 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: