Recept Guru

Konfitált szarvaslapocka – Karácsonyi álommenü

Nagy fába vágtam a fejszémet, ugyanis egy pár hete beszélgettünk a kollégákkal ebéd közben, áradoztak a konfitált kacsa húsáról. Pont kacsát én még nem ettem, de marhának már több részét is, meg pl most legutoljára bárány csülköt kóstoltam a szuper módon elkészítve. Kaptam egy kérdést, hogy én hogyan szoktam a konfitált húst készíteni. Hirtelen kicsit megszédültem, nem is tudtam, hogy most erre mit válaszoljak. Olvastam róla, és órákat tudnék mesélni a konfitált hús gyönyöreiről, de pont egyet még nem csináltam. Nem készítettem saját magam még ilyet. Gyakorlatilag fél pillanat múlva már meg is volt a következő nagy tervem. Nyilván, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Utána olvastam még jobban, aki nem tudja annak mondom, hogy ez gyakorlatilag zsírban sütést jelent. Ez még nem is hangzik különlegesen, az a lényeg, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten 70-90 fokon bőséges zsiradékban, vagyis úgy, hogy az adott húst ellepje a zsír. Nem szabad, hogy sercegjen, csak picit gyöngyözzön a zsír sütés közben.

Senki nem találta fel itt a spanyol viaszt, hiszen nagyanyáink által is ismert módszerről van szó, mostanában ismét ráébredünk, milyen finom ételek születhetnek, ha kellő türelemmel foglalkozunk velük.

Hogy mi kell még a húson kívül ehhez a finomsághoz? Sok zsiradék, ez lehet disznózsír, kacsazsír, libazsír, olívaolaj. Hol miből van sok. Só bors, egy kevés fűszer, de ami a lényeg az az idő és a türelem.

Én most szarvaslapockát készítettem, na nem a sarki kisboltban vettem, hanem a Nógrád vadasparki vadles után a kedves házigazda engedett be a kincses kamrájába, ahol válogattunk a vadhús finomságokból.

Szóval egy kb. 70 dkg-os szarvaslapockát este sóval, frissen őrölt borssal és egy kevés borókabogyóval bepácoltam, majd lefedtem, így pihent a hűtőben éjszaka. Reggel 7 órakor keltem, hogy betegyem a sütőbe a husit. Olvasztott zsírt ráöntöttem, majd mehetett be a sütőbe. Visszafeküdtem még lustálkodni.
A 9 órai kényelmes reggeli után elkészültem, mindenfélével, a husi meg szépen sült. Még a múlt héten csináltam házi mini krokett golyókat, azóta a fagyasztóban volt. Szerettem volna tesztelni, hogy hogyan működik a fagyasztott krokett sütése és tegnap egy kevés hagymalekvárt is főztem.
Lassan elkészül a husi, mehet a krokett az olajba, egyébként a szándék megvolt bennem, hogy kicsit egészségesebben készítsem el, egy kevés olajjal befújva elméletben sütőben is meg lehet sütni. Ezt a receptet még csiszolni kell egy kicsit, de a normál módon sütött nagyon fincsi lett.
És hát jön a nagy pillanat, lássuk milyen puha lett a husi, hát valami gyönyör, már a tepsiből kivéve láttam, hogy szuper puha lett, jó lesz figyelnem rá, nehogy szétessen.

Szóval a reggeli 7 óra óta tartó 6 órás sütés megtette a hatását. Szétbontottam, és szétomlott, pazar élmény.
Mini krokettgolyócskákkal és hagymalekvárral egy tökéletes karácsonyi menü és ráadásul szinte mindennel elő tudsz készülni.
Konfittálásra született húsok: marhapofa, lábszár, nyak, comb, csülök, szív, zúza és a lapocka.
Csontos húst viszont ne ilyen módon készítsétek el, pazarlás az a sok energia, ami szükséges hozzá a sütéshez.
A máj is nagyon finom ilyen módon elkészítve, kevesebb idő, mert kb 1 óra alatt elkészül, a legjobb kacsamájból, így ha tehetitek ebből készítsétek el.

Krokett alaprecept:
hozzávalók: 300 g liszt, 1 kg burgonya (lisztesebb fajta), 1 tojás, só ízlés szerint, zsemlemorzsa és olaj  a sütéshez
A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd megpucolom és még melegen összetöröm, majd így hagyom langyosra hűlni. Liszttel és egy kevés sóval összegyúrom, majd hozzáadom a tojást és kész tésztává gyúrom. Csíkokat vágok a kissé kinyújtott tésztából és kis golyócskákat csípek belőle, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Tálcával beteszem a fagyasztóba, majd amikor golyósra fagyott, akkor bezacskózom. Sütéskor bő olajban aranybarnára sütöm.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!