Most karácsonykor a Húgom barátja is itt van nálunk, Nikos görög származású, beszélgettünk róla, hogy náluk mik a szokások ilyenkor, milyen süteményeket készítenek.
Tipikus karácsonyi görög süti a diples (δίπλες), ami egy összetekert leveles tészta, amit olajban sütnek ki, majd mézes sziruppal locsolnak le. A kourabiedes (Κουραμπιέδες) pedig egy mandulás, omlós sütemény, melyet sütőben sütnek és porcukorba hempergetik.
Egy másik karácsonyi sütihez egy kedves népi hagyomány is kötődik, a vasilopita (Βασιλόπιτα), mely egy narancsos, vajas piskótaféleség, a hagyomány szerint a készítés közben egy szerencsehozó érmét rejt el a háziasszony. A családi asztalnál, szeletelésnél dől el, hogy kinek lesz szerencséje, hiszen akinek jut az érme, az a következő évben a hagyomány szerint nagy jólétre és bőségre számíthat.
A végére hagytam a kedvencemet, a melomakarona (μελομακάρονα) elnevezésű sütit, ez egy kekszféleség, melyet mézes sziruppal locsolnak meg. Érdekessége, hogy van benne egy bizonyos titkos fűszer, amit egy cseresznyeféle magjában található belső magból örölnek, kicsit kesernyés íze van. Nikosnál természetesen volt ebből a különlegességből, így elkészítette nekünk ezt a görög karácsonyi édességet.
Nos most jöjjön ez a recept, ahogy Nikos és családja készíti, a Nagymamamájától tanulta, aki szintén az Ő Nagymamájától leste el, még egészen fiatalon. Magyarán egy régi, hagyományos receptről van szó, mely generációk óta így készül már a családjukban.
Hozzávalók: 1 csésze olivaolaj, fél csésze vaj, 1 csésze barna cukor, 2 tk narancs héja, leve, 2 tk. sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 6-8 csésze liszt, 1,5 tk mahlepi ( elhagyható)
Sziruphoz: 2 csésze méz, fahéj, 2 csésze víz, 2 csésze barna cukor
Tetejére: 1 marék durvára darált dió
Összekeverem az olajat, az olvasztott vajat a narancs levét elkeverem a cukor és a narancs lereszelt héja is.
A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával összekeverem, majd a vajas masszához keverem és összegyúrom. A tésztából tojásméretű gombócokat gyúrok és kicsit ellapítom a tepsiben, majd egy villával hosszanti irányban csíkokat húzok rajta.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.
A vizet felforralom, majd beleteszem a mézet és a cukrot, a tetejéről a fehér habot folyamatosan leszedem végül a fahéjat is beleteszem, kicsit várok, míg lejjebb hűl, majd a kisült sütire locsolom a meleg szirupot és megszórom durvára darált dióval.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: