Falatnyi Horvátország, együnk egy kis csevapcsicsát!

Hát úgy veszem észre, hogy idáig bírtam a telet, és a szürkeséget. Érzem, hogy kell valami mediterrán étel. Ilyenkor szoktam a nyaralások alkalmával kóstolt finomságokat újra elkészíteni itthon.

Persze nem könnyű a friss nyári zöldségeket mellőzni ilyenkor, nem is hinnétek mennyi jó ilyenkor is elérhető jó alternatíva van. Ehhez az ételhez nem is kellett most ezen gondolkozni, egyedül, ami hiányzik a tökéletes hatáshoz az a kerti faszenes grill.

Egy ismert és igen kedvelt horvát ételt mutatok nektek, biztosan mindenki kóstolta már, hiszen ha Horvátországba jártok, akkor kötelező legalább egyszer megkóstolni. Ez a csevapcsicsa, ami egy darált húsból készített fasírtrudacska, húspogácsa alakú testvére pedig a pljescavica.

Ez az étel tipikusan az, amit minden háznál és családban másképp készítenek, így aztán nincs hagyományos, vagy eredeti recept sem.

Van néhány alapvetés, amit azért érdemes betartani. Nyaralás alkalmával szinte biztos, hogy vaslapon, vagy faszénen sütött verzióját kóstoltuk, mindig többféle húsból készítjük, és viszonylag kevés fűszer kell bele.
 
 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált hús vegyesen, zsírosabb részeket használjunk (marha, sertés, bárány), 4 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint, fél tk. szódabikarbóna, 1 tk. pirospaprika, olaj

Elkészítése: használhatunk már eleve darált hús, amennyiben mi daráljuk, akkor a hártyákat, nagyobb zsírdarabokat távolítsuk el, majd egyszer daráljuk le. Ez egyébként egy gyors ételnek számít, így a készítésénél és a tálalásnál sem kell túlságosan finomkodni. A darált húst a fűszerekkel összekeverjük és jó alaposan összedolgozzuk. Ha van rá lehetőség, érdemes, legalább egy napig állni hagyni a keveréket, hogy jól összeérjenek az ízek.

2-3 órával a  sütés előtt vegyük ki a hűtőből, ne legyen hideg a hús, hanem inkább szoba hőmérsékletű.

A masszából vizes kézzel apró rudacskákat formálok nem kell pepecselni, hogy szép rudacskák legyenek, sőt nyugodtan látszódjon a formázás közben kialakult barázdák. Közepesen forró grillen mindkét felét átsütjük. Én most grillserpenyőben készítettem, így keresztirányban szép rácsos lett. Ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat.

Vasárnap és tél lévén én most készítettem mellé egy kis burgonyaköretet, de egyébként egyáltalán nem szükséges, hiszen egy tengerparti ételről van szó. Kínáljunk mellé ajvárt, esetleg még a lila hagyma és a grillezett paprika is jól illik mellé.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »