Recept Guru

Mustárkapitány hústekercse

Nem, itt nem egy Burger Kinges ételről van szó, bár bevallom a névötletet tőlük kölcsönöztem most. 
A különféle hústekercsek szeretete egészen a gyerekkoromig nyúlik vissza, Apukám nagy mestere ezeknek az ételeknek. Amikor megkérdezte, hogy mi legyen az ebéd gyakran kértünk hústekercset. Persze visszakérdezett, hogy milyen típusú legyen? Valami olaszos, Mantovai jellegű? (eredetiben mortadella van és paradicsomszósszal készül), vagy inkább valami mustáros? (hagymás/szalonnás/uborka/mustár belső töltelék, a mártás pedig egy hagymás-fehérboros mustáros finomság).
 
Nos nekem is ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben, hogy az otthon megszokott kedvencekből melyiket készítsem most el?
Most a mustáros változat nyert, kicsit megbolondítottam, hiszen többféle mustárral készült.
Tibinek, a férjemnek köszönhetően mindig van itthon többféle mustár, hiszen nagy rajongója. Nem hiszitek el, úgy nyalja le a mustáros kanalat, mint én a lekvárosat, vagy a mogyorókrémeset. Nagyon kemény!
Az itthoni mustárkészletünk még Adri nővéremnek köszönhető, hiszen Svájcban, Genfben lakik, így hazajövetelekor mindig meglep minket néhány francia, vagy svájci mustárkülönlegességgel.
Most, hogy belelendültem ebben a témába, megszámoltam, kereken 10 féle mustárunk van itthon. Még egyszer mondom, 10 féle! Nem semmi ugye? Így ezek után volt alapja ennek az ételnek, gondoltam majdcsak lesz valaki, aki megeszi. 🙂
Na de most már jöjjön a recept:
Hozzávalók: személyenként kb 1-2 karajszelet, 1 kg hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl alaplé, 2 dl száraz fehérbor, mustárok tetszés szerint, én az alábbiakat használtam: Univer (klasszik) és kétféle Dijoni (egy kicsit csípős, meg egy erős), 3 dl főzőtejszín, só, bors, petrezselyem
 
 

A neked tetsző mustárokból készíts egy keveréket, annyit, hogy a hússzeletekre és a mártásba is jusson belőle. Érdemes az alap változatból készíteni a bázist és ezt feldobni egy két különlegesebb fajtával.
A hússzeleteket kiklopfolom, majd jöhet a fűszerezés: hogy megkönnyítsem a saját dolgom, az első szelet hús alját sózom és borsozom, majd bekenem a mustárkoktéllal, az ezután következőknek mindig csak az egyik felét kenem meg és egymásra tornyozom.
Hagyom, hogy álljon kb fél órát. A hagymát közben felszeletelem, olajon üvegesre párolom, hozzáadom a szétnyomott fokhagymást is és még kb 10 percig párolom, majd a kis csipetnyi mennyiségeket kiveszek belőle és beletekerem a hústekercsekbe. Minden tekercsen egy cérnát tekerek végig, érdemes egy irányban, hogy utána könnyű legyen majd leszedni.
A tekercseket beleteszem a hagymához és fehéredésig pirítom, majd felöntöm egy kevés alaplével és fehérborral, majd lassan főzöm, amíg a hús puha nem lesz és a hagyma pedig gyakorlatilag szétfőtt.
Közben sózom, borsozom, ízesítem. Kiveszem a tekercseket, amíg a tejszínt elkeverem a szaftban, mehet bele egy kevés friss petrezselyem is.
Tálaláshoz a tekercseket ferdén felvágom és a tál egyik felébe állítom, jöhet mellé a mártás.
Köretnek én rusztikus széles metéltet, papardellét tálaltam mellé.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!