Recept Guru

Retro desszert – A hamis Rafaello golyó

A hétvégén anyukám receptes könyvét lapozgattam, ez egy olyan igazi, kézzel írt könyvecske, amiben benne van az összes jól bevált recept, amióta világ a világ. Na jó talán nem is azóta, de az én gyerekkorom óta biztosan. 

A lapozgatás közben bukkantam rá egy régi kedvencemre, a Rafaello golyóra, pontosabban a hamis változatára. Akkoriban, a ’90-es évek elején sok ismert édességből készültek ilyen otthoni receptek, így született például a sport szelet is, meg valami táblacsoki utánzat, ami Milka szelet álnéven keringett, na nem ám temperált csokiból, ahogy jobb helyeken készítik manapság, nem ismertük még a kifejezést sem akkor otthoni körökben. Anyukák lelkesen osztották meg egymással ezeket a recepteket, mindenki nagyon lelkesen próbálgatta otthon az eredetire csak kicsit hasonlító édességeket.

Akkor jöjjön a recept hozzá:

Hozzávalók: 200 g sovány tejpor, 75 ml víz, 200 g olvasztott vaj + 30 g puha vaj, 107g porcukor, 100 g kókuszreszelék, kb. 60 szem (10-15 dkg) mandula (natúr, hántolt) 

A panírozáshoz: 80 g kókuszreszelék

A mandulát 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kellemesen aromásra, enyhén barnásra pirítom kb.15 perc alatt. Érdemes közben figyelni, mert minden sütő más, nehogy túl süljön.

A vizet és a cukrot felteszem főni, közben egy tálban összekeverem a tejport a kókuszreszelékkel. Mikor forr a víz, leveszem a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a kókuszreszelékes tejport, valamint hozzáöntöm az olvasztott vajat is. Simára keverem a masszát és hagyom kihűlni 1 órán át a hűtőben. Ezután a puha, de nem olvadt vajat hozzá gyúrom a masszához, golyókat formázok a masszából, közepébe hántolt, pörkölt mandulaszemeket teszek.

Végül a golyókat kókuszreszelékbe forgatom és már fogyasztható is. A sok vaj miatt nem egy diétás desszert ez, fogyasztás előtt 20 perccel érdemes kivenni a hűtőből, hogy a vaj vissza puhuljon.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!