Nálunk egy nagy nyári kedvenc a panna cotta, az elkészítését nem lehet elrontani, és a végtelenségig variálható gyümölcsökkel. Már vagy 4-5 éve szeretjük, most pedig egy ilyen epres csodát találtam ki, merthogy milyen jó móka, hogy ferdén tölti be az ember az egyik réteget. Mindig büszke vagyok az ilyen ötleteimre, mert azt például nem kalkuláltam be, hogy egy rétegnek kb 5-6 óra kell, míg úgy nagyjából megszilárdul. Délután álltam neki a másnapi desszertnek, ebből kitalálhatjátok, hogy vagy éjjel háromig csináltam, vagy igazán korán keltem másnap. Hát én az utóbbit választottam, vasárnap reggel hajnali 6 órakor kipattantam az ágyból, hogy álmosan mindenféle kávé és egyéb doppingszerek nélkül megcsináljam a harmadik réteget. Férjem megkérdezte, amikor visszatértem, hogy hol voltam, nem mertem elárulni neki, hogy ennyire elvakult vagyok. Mondom csak a cicának adtam enni, majd visszaaludtam és megálmodtam, hogy nagyon fincsi lesz a desszert.
Ezen kívül előnye, hogy amennyiben cukormentesen szeretnéd elkészíteni, gyakorlatilag bármilyen édesítőszerrel működik.
Mivel eperszezon van, gondoltam ezt kombinálom a mostani változatban, nincs is jobb annál, mint a savanykás eper és a friss tejszín együtt érezhető.
Hozzávalók 4 személyre:
250 ml tej, 250 ml tejszín, 60 g cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer, 10 g zselatin (2×2,5 és 5 megoszlásban), 1 rúd vanília, 500 g eper + pár szem a díszítéshez, néhány levél friss menta
Félbevágom a vanília rudat, kikaparom a magjait, majd a héjával együtt összefőzöm a tejjel, tejszínnel és az édesítőszer egyik felével. 2,5 g zselatint egy tálkában egy kevés vízben feloldok, hagyom állni pár percig, hogy megduzzadjon, majd felmelegítem. A tejes alap feléhez hozzáöntöm a feloldott zselatint, a poharakat ferdén beállítom a hűtőbe úgy, hogy a rácsos polcon neki támasztom valaminek, majd beletöltök egy keveset mindegyik pohárba a tejszínből, majd így hagyom állni kb 5-6 órát, addig, amíg szépen megkötött és nem folyik. Az epret megtisztítom, majd az édesítőszer másik felével és egy pici citrommal egy rúdmixer segítségével összepürésítem. 5 g zselatint egy kevés vízben feloldok, hagyom, hogy megduzzadjon, majd felmelegítem. Az eperpürét is egy kicsit felmelegítem, majd beleteszem a zselatint és ráöntöm a hűtőben lévő poharakba, így ismét kb 5-6 órán át pihentetem.
A tejszín második felét is felmelegítem, majd ismét elkészítem a maradék zselatint is és végül ezt is hozzáöntöm a tejszínhez és ráöntöm az epres rétegre, beteszem a hűtőbe, és 6 órán át pihentetem a hűtőben.
Tálaláskor fél szem eperrel és friss mentalevéllel díszítem.
Hát ennyi az elkészítése, sok munka nincs amúgy vele, csak időben elhúzódik az a 3x 10 perc.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
🙂 Hát ez egy nagyon jó kérdés. Természetesen rácsok nélkül, a poharakat tetszőleges szögben megtámasztva is működik a mutatvány.
Ööö csak félve merem megkérdezni mert kicsit zsibbad már a kezem, meg fúj is a szél itt az erkélyen és aszondják esni is fog, hogy ha nincs rácsos hűtőm, csak üveglapos, akkor meddig fogjam itt a kezemben a poharakat? Csak mert lassan mennem kéne aludni és még van egy pár réteg…:)