Recept Guru

Durum-tönköly tartlettes narancsos ganache krémmel

Nem vitás, hogy a francia cukrászat egyre inkább az életünk része lesz, amúgy én élvezem ezt a folyamatot, hogy a gasztronómiailag kicsit szélesedik a látókörünk. Jönnek a tartlette-ek, azaz tortácskák, a különféle tarte-ok, normál torták, na meg persze a különleges ganache krémek (csoki+tejszín, esetleg vaj). Nincs új a nap alatt, hiszen mi itthon is ismerjük, rendszeresen fogyasztjuk ezeket a finomságokat, csak nem így hívjuk.
A napokban nézegettem a svájci-franciaországi nyaralásunk képeit, és megtetszettek azok a színes linzertortácskák, amiket mindenféle finomságokkal töltenek. A tarte citron az egyik specialitásuk, egy citromkrémmel töltött linzertészta, tetején általában tojáshabbal, vagy például a tarte Tatin, vagyis a fordított karamellizált almás leveles tésztás finomság, a macaronokról, a creme brulleeről, na meg a galettekről (hajtott linzer tészta) már nem is beszélve. Én is készítettem már ezek közül többet is, a linkeken megtalálod őket.

Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrász baki eredménye, mint sok más szuper találmányé. Egy cukrásztanuló fiú véletlen forró tejszínt öntött a csokira, mire a mestere mérgesen rákiabált. Ganache!!! Egyébként tök egyszerű elkészíteni, csak ilyen flancos neve van. Bátran fogj hozzá te is!

Hozzávalók kb 9-11 db tortácskához:
Tésztához: 200 g durum liszt, 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 kk. sütőpor, só, 150 g vaj, 100 g eritrit (természetes édesítőszer), vagy cukor, fél rúd vanília, 1 tojás
Ganache krém: 240 g 70 %-os csokoládé, 220 g 30 %-os tejszín, 50 g vaj
Díszítéshez friss eper, kezeletlen narancshéj csíkok 

 
A tésztához összegyúrom az alapanyagokat, a vaj hideg legyen, utána kb. 10-15 percre fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe pihentetni. A kosárka formákat érdemes kivajazni, majd lisztezni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A kb 3 mm-re nyújtott tésztából kiszúrok a kosárka átmérőjénél egy kicsit nagyobbat, majd belesimítom a formákba és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt vakon aranybarnára sütöm (a vakon sütés töltelék nélküli sütést jelent).
Érdemes a tésztát kicsit megszurkálni, majd sütőbabot szórni a tésztára, hogy ne púposodjon fel, ez normál babbal helyettesíthető. Azt a babot, amit így sütésre használsz többször is felhasználhatod, viszont megenni már nem lesz jó.
A krémhez a tejszínt felmelegítem, nem kell forralni, csak forró legyen, majd lezárom és folyamatos keverés mellett belekeverem a csokit, végül a vajat is kockákra vágva a tejszínes csokihoz adom. Tehetsz hozzá egy kevés narancshéjat, pár csepp narancslé is mehet a krémbe, ha szeretnéd, hogy kicsit narancsos legyen.
Amikor langyosra hűlt a krém, de még folyós akkor beletöltöm. Én most egy kicsit sokat vártam, így látszik, ahogy a krémet elkentem. Baromi fincsi lett, bár azért ez a csokikrém így elég kiadós, még most csináld meg, nem egy kánikula desszert.
 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jajj nagyon cuki vagy. Csinálok én neked egyszer ilyet 🙂 OK?

  2. Varga-Spongya Schulz Vercsi says:

    Felfogadhatlak édesség-készítőmnek? 😀 nem lenne velem sok gond..kéthetente egyszer kívánom meg az édességet 😀 ezt pl most nagyon hammbekapnám! 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!