Nem vitás, hogy a francia cukrászat egyre inkább az életünk része lesz, amúgy én élvezem ezt a folyamatot, hogy a gasztronómiailag kicsit szélesedik a látókörünk. Jönnek a tartlette-ek, azaz tortácskák, a különféle tarte-ok, normál torták, na meg persze a különleges ganache krémek (csoki+tejszín, esetleg vaj). Nincs új a nap alatt, hiszen mi itthon is ismerjük, rendszeresen fogyasztjuk ezeket a finomságokat, csak nem így hívjuk.
A napokban nézegettem a svájci-franciaországi nyaralásunk képeit, és megtetszettek azok a színes linzertortácskák, amiket mindenféle finomságokkal töltenek. A tarte citron az egyik specialitásuk, egy citromkrémmel töltött linzertészta, tetején általában tojáshabbal, vagy például a tarte Tatin, vagyis a fordított karamellizált almás leveles tésztás finomság, a macaronokról, a creme brulleeről, na meg a galettekről (hajtott linzer tészta) már nem is beszélve. Én is készítettem már ezek közül többet is, a linkeken megtalálod őket.
Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrász baki eredménye, mint sok más szuper találmányé. Egy cukrásztanuló fiú véletlen forró tejszínt öntött a csokira, mire a mestere mérgesen rákiabált. Ganache!!! Egyébként tök egyszerű elkészíteni, csak ilyen flancos neve van. Bátran fogj hozzá te is!
Hozzávalók kb 9-11 db tortácskához:
Tésztához: 200 g durum liszt, 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 kk. sütőpor, só, 150 g vaj, 100 g eritrit (természetes édesítőszer), vagy cukor, fél rúd vanília, 1 tojás
Ganache krém: 240 g 70 %-os csokoládé, 220 g 30 %-os tejszín, 50 g vaj
Díszítéshez friss eper, kezeletlen narancshéj csíkok
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Jajj nagyon cuki vagy. Csinálok én neked egyszer ilyet 🙂 OK?
Felfogadhatlak édesség-készítőmnek? 😀 nem lenne velem sok gond..kéthetente egyszer kívánom meg az édességet 😀 ezt pl most nagyon hammbekapnám! 😀