Recept Guru

Bakonyi betyár batyu – Szeretnivaló palacsinta

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.
A nagy ötlet egy palacsintabatyu lett, snidlinggel átkötve a nyakán, darált hússal töltve és fokhagymás vajon pirított rókagomba paprikással kínáltam. Úristen! Ismét megéheztem most, hogy visszagondoltam az ízére, hogy mennyire csíptük ezt a cuccot. A batyus mókát mutatóba csináltam nektek, csak néhány darabot, a többit pedig hagyományos módon behajtogattam szögletesre tepsibe.

Na hát akkor fogjunk hozzá a recepthez, én 1 kg húsból csináltam pörköltet, ez így 4-5 főnek bőségesen elég töltött palacsintába főételnek. Amúgy elég macerás ételről van szó, ezért érdemes a pörköltet elkészíteni nagyobb mennyiségben akkor is, ha csak előétel lesz belőle. A maradék pörit pedig fagyaszd le, később remekül felhasználható..
Hozzávalók: 1 kg lapocka, 1 kg hagyma, só és bors ízlés szerint, fűszerpaprika (ebből én sokat teszek mindig, legyen már színe annak a pörköltnek) – kb 3-4 púpozott teáskanálnyit használtam, 15-20 db palacsinta (lehetőség szerint vékony palacsintát süss, mert így lesznek szépek a kis batyuk), 500 g tejföl a mártáshoz, kb 300 g tejföl még az evéshez, kb 20 szál snidling, 4 (pörköltbe)+1 (gombapártás) gerezd fokhagyma, 20 dkg rókagomba, kevés friss petrezselyem díszítéshez

A pörköltet a szokásos módon elkészítem, majd amikor lehűlt a húsdarabkákat kihalászom. Ilyenkor érdemes egy kis vizet hozzáönteni, hogy könnyebb legyen a husikat kihalászni. A kiválogatott húst ledarálom, majd betöltöm a korábban már kisütött, de még langyos palacsintába, nyakukat a snidlinggel átkötöm. Óvatosan dolgozz a snidlinggel könnyen szakad! A betöltött palacsintát betehetjük sütni egy kicsit, hogy forró legyen, azonban vigyázz, ne süsd túl, a palacsinta kiszáradhat, megkeményedhet.
A szaftot felforralom, majd tejföllel besűrítem, aki szeretne tehet hozzá lisztet, de én nem szoktam.
A rókagombát olaj + vaj keverékén megfuttatom, majd hozzáadom a fokhagymát is, kicsit összeforralom, majd friss petrezselyemmel díszítem. A palacsinta tálalásakor forró gombás, paprikás szafttal kínálom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!