A nagy melegben néha be sem megyünk a konyhába, legfeljebb csak üdítőért, vagy kedvenc fagyinkból kanyarintunk egy adagot. Na persze rám ez nem igaz, hiszen például a legnagyobb melegben álltam neki lekvárt befőzni. Azért a nagy hőség természetesen engem is megvisel, azért az őrült rajongásom néha felülkerekedik ezen.
Múlt hétvégén vendégeket vártunk, sógornőmék jöttek át, amolyan nyaralós élménybeszámolós, beszélgetős estét tartottunk. Tekintve, hogy akkor dübörgött a kánikula, nekem se volt kedvem nehéz ételekhez, így amolyan kánikula menüt raktam össze. Ebben a náluk tuti mindig befutó halkrémen kívül becsempésztem egy kis újdonságot is. A humusz a közel-keleti arab világ egyik legkedveltebbje. Már pedig ők nyilván tudják mi az hogy hőség, nyugodtan rájuk bízhatjuk magunkat.
Amikor kicsit utána olvastam ennek a viszonylag natúr krémnek, megtudtam, hogy többezer éve ismert dologról van szó, ráadásul hihetetlenül egészséges, ami amúgy nem újdonság a déli népek konyhájában.
Hozzávalók:
1 doboz csicseriborsó-konzerv, 1 citrom leve, 3 fokhagymagerezd, 2 ek. tahini, 2-4 ek. olívaolaj, só
A konzervet lecsöpögtetem, a levét most megtartom, mert lehet, hogy szükség lesz rá a megfelelő állag eléréséhez. A borsót a többi hozzávalóval robotgépbe teszem, majd összepürésítem. Azt te döntöd el, hogy mennyire sima krémet akarsz. Én most ezt egészen krémesre csináltam, nekem így ízlett. A krémet kóstolás után még lehet ízesíteni, legyen kellemesen fokhagymás, de amúgy egy natúrabb krémről van szó. Mártogathatod zöldségekkel, tortillával, vagy pl. pitakenyérrel. Jól mennek mellé a mediterrán finomságok, mint például olajbogyó, szárított paradicsom, vagy a kapribogyó is. Én egy hosszú kápia paprikát töltöttem meg vele, majd felszeleteltem.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: