Recept Guru

Bitang jó faszénen sült hamburger házi bucival

Igazi bogrács és grill rajongó vagyok, szívem szerint mindent, amit csak lehet bográcsban, vagy faszénen készítenék el, annyira imádom ezeket az ételeket. Bízom benne, hogy egyszer majd a saját udvaromon fogom ezt csinálni, de addig is, amerre járunk kipróbáljuk a helyi kinti sütés-főzés lehetőségét. Így volt ez most is, amikor Ozorán jártunk, az erdő közepére épített idilli kis horgásztó partján. Ennél a hamburgernél  remélem, hogy már a képek láttán összefut majd a nyál a szátokba és kipróbáljátok ezt a receptemet is.:)
Annyit mondanék, hogy a családban ennyi ideig csendet még sose hallottam. Mindenki elmerült a saját puffancsába. Aki szereti, jól megy mellé a sör, én azt kevésbé, ezért egy cidert ittam hozzá.

Hozzávalók:

Hamburger pogácsához: kb. 1 kg darált marhahús, 5 gerezd fokhagyma, 1 nagy evőkanál mustár, 2. ek. balzsamecet, 2 tk. só, 1 mk. bors, 2 ek. BBQ szósz, 1 tk. füstölt fűszerpaprika, 1 ek.Worchester szósz, 2 ek. olaj, 1 tojás, kb 15 dkg sós keksz összedarálva

Puffancshoz (kb. 8-9 db zsemle lesz belőle)
70 dkg liszt, 70 g porcukor, 70 g vaj, 70 g tojás sárgája (kb. 4 normál tojás), 40 g sütőélesztő
8 g konyhasó, 330 ml langyos tej

Az összeállításhoz: mustár, lilahagyma karikák, paradicsom karikák, ketchup, BBQ szósz, salátalevél, joghurt, néhány szem friss mentalevél, aromásabb, könnyen olvadó sajt (én szeletelt raclette sajtot használtam, füstölt gomolya is jó például) a hagymalekvár is jól megy mellé, opcionálisan kiegészíthető még sült baconnel is

A húspogácsa összeállítása: kb. 1 nappal a sütés előtt befűszerezem a húst a hozzávalókkal. A fűszereket nem szoktam mérni, azért hozzávetőleges mennyiségeket írtam, de kóstold és ízesítsd saját ízlésed szerint. A fokhagymát összenyomom, a többi fűszerrel együtt alaposan összekeverem, majd hűtőben pihentetem.

Puffancs elkészítése házilag:

Az összetevőket összegyúrom, majd kb.20 percig egy konyharuhával letakarva pihentetem. Ezután átgyúrom a tésztát és újabb 20 pihentetem. 8-10 egyenlő részre osztom a tésztát, (nekem 9 db lett) és zsemléket formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és lekenem tojással, így kelesztem kb. 40 percet, majd ismét lekenem a tojással és újabb 40 percig hagyom, hogy keljen, végül . Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.

Húspogácsa sütése:
Sütéskor a húsból pogácsákat formázok, kb. akkorákat, mint amekkora a zsemle lett, kicsivel lehet kisebb.
Fontos, hogy amennyiben faszénen sütöd, várd ki, amíg a szén már fehér lett, hisz a húsnak lassan kell elkészülnie, különben megéghet. Jól csinálod, ha neked is látszik a húson a rácsozat, ez azt jelenti, hogy nem sült rá kemény kérek, hanem szép lassan sült át. Fordítás után a pogácsák tetejére teszek egy-egy szelet sajtot, amíg a hús másik fele elkészült, a sajt is megolvad. Közben a félbevágott puffancsokat is átmelegítheted. Tálalható is, mindenki az asztalnál saját kedve szerint összeállítja a sajátját, felesleges előre megcsinálnod, nehogy kihűljön közben. Jó étvágyat!

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Névtelen says:

    Uhhhhh ez valami brutál jól néz ki 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!