Annyit mondanék, hogy a családban ennyi ideig csendet még sose hallottam. Mindenki elmerült a saját puffancsába. Aki szereti, jól megy mellé a sör, én azt kevésbé, ezért egy cidert ittam hozzá.
Hozzávalók:
Hamburger pogácsához: kb. 1 kg darált marhahús, 5 gerezd fokhagyma, 1 nagy evőkanál mustár, 2. ek. balzsamecet, 2 tk. só, 1 mk. bors, 2 ek. BBQ szósz, 1 tk. füstölt fűszerpaprika, 1 ek.Worchester szósz, 2 ek. olaj, 1 tojás, kb 15 dkg sós keksz összedarálva
70 dkg liszt, 70 g porcukor, 70 g vaj, 70 g tojás sárgája (kb. 4 normál tojás), 40 g sütőélesztő
8 g konyhasó, 330 ml langyos tej
Az összeállításhoz: mustár, lilahagyma karikák, paradicsom karikák, ketchup, BBQ szósz, salátalevél, joghurt, néhány szem friss mentalevél, aromásabb, könnyen olvadó sajt (én szeletelt raclette sajtot használtam, füstölt gomolya is jó például) a hagymalekvár is jól megy mellé, opcionálisan kiegészíthető még sült baconnel is
A húspogácsa összeállítása: kb. 1 nappal a sütés előtt befűszerezem a húst a hozzávalókkal. A fűszereket nem szoktam mérni, azért hozzávetőleges mennyiségeket írtam, de kóstold és ízesítsd saját ízlésed szerint. A fokhagymát összenyomom, a többi fűszerrel együtt alaposan összekeverem, majd hűtőben pihentetem.
Puffancs elkészítése házilag:
Húspogácsa sütése:
Sütéskor a húsból pogácsákat formázok, kb. akkorákat, mint amekkora a zsemle lett, kicsivel lehet kisebb.
Fontos, hogy amennyiben faszénen sütöd, várd ki, amíg a szén már fehér lett, hisz a húsnak lassan kell elkészülnie, különben megéghet. Jól csinálod, ha neked is látszik a húson a rácsozat, ez azt jelenti, hogy nem sült rá kemény kérek, hanem szép lassan sült át. Fordítás után a pogácsák tetejére teszek egy-egy szelet sajtot, amíg a hús másik fele elkészült, a sajt is megolvad. Közben a félbevágott puffancsokat is átmelegítheted. Tálalható is, mindenki az asztalnál saját kedve szerint összeállítja a sajátját, felesleges előre megcsinálnod, nehogy kihűljön közben. Jó étvágyat!
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Uhhhhh ez valami brutál jól néz ki 🙂