Recept Guru

Segítsüti 2015 ősz – Fűszeres trüffel tortácska

Ismét eljött az őszi Segítsüti ideje, idén az a megtiszteltetés ért, hogy én is benne lehetek a 30 segítő szándékú bloggerből álló csapatban. 🙂
Amennyiben esetleg eddig nem hallottatok volna a kezdeményezésről, akkor elmondom, hogy, ez egy jótékonysági sütiárverés, ahol a felajánlott sütikre lehet licitálni, a bevételből pedig minden évben valamilyen nemes célt támogatunk. Ezúttal a Mosoly Alapítványhoz megy az adomány www.mosolyalapitvany.hu, akik a befolyt összegből ingyenes mese- és művészetterápiás foglalkozásokkal, valamint élményprogramokkal segítik a beteg és lelki traumát átélt gyerekek gyógyulását.

A menetrend a következő lesz, a promóció indulásakor felkerülnek a felajánlások a Segítsüti honlapjára, egészen pontosan ide. Elkezdődik a licit, bárki licitálhat, aki szereti az édességeket, ráadásul most jótékonykodva nassolhatsz. Ehhez mindössze egy rövid regisztrációra van szükség a www.segitsuti.hu oldalra, aztán kezdődhet a buli. Licitálni egészen szeptember 24. 16 óráig lehet. Minden  licit 1000 Ft-tal indul és az nyeri meg az adott sütit, aki a legtöbbet ajánlotta érte.

Aki az én sütimet nyeri igazán szerencsés lesz, mert a következőt találtam ki: a linzertortácskába, vagy leánykori nevén tartlette (francia eredetű) egy fűszeres – narancsos belga csoki trüffelkrémet töltöttem. Mivel egyre több allergiáról és táplálkozással is összefüggő betegségről hall az ember annyi kedvezményt még felajánlok a nyertesnek, hogy kérheti hozzzáadott cukor nélküli (a cukrot ebben az esetben természetes édesítőszerrel helyettesítem, csak az 54 %-os belga csokiban lévő cukor lesz benne ) és/vagy laktózmentes változatban is (tejszínből és a vajból laktózmentes változatot használok).
Ja és még egy fontos információ, a nyeremény 9 db tortácskából áll, ami elég egy nagyobb családnak, vagy baráti társaságnak is.

Csokifüggőknek tuti, hogy a legjobb választás, ettől biztosan helyreáll a jókedved és a csoki szinted.
Ha valami igazán finomat ennél – amivel ráadásul még egy igazán nemes célt is támogatsz – nincs más dolgod, gyere licitálni! Kell ennél több? 

A nyertes a sütit előre megbeszélt időpontban Budapesten, vagy Veszprémben veheti át.

És íme elkészült a nyertes licitálónak a nyereménysüti, kérése szerint laktózmentesen:

Hozzávalók kb 9-11 db tortácskához:
Tésztához: 200 g durum liszt, 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt 1 kk. sütőpor, só, 150 g vaj (laktózmentes), 100 g cukor, fél rúd vanília, 1 tojás
Ganache krém: 240 g 70 %-os csokoládé, 220 g 30 %-os tejszín (laktózmentes), 50 g vaj (laktúzmentes), pici fahéj
Díszítéshez kezeletlen narancshéj csíkok

A tésztához összegyúrom az alapanyagokat, a vaj hideg legyen, utána kb. 10-15 percre fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe pihentetni. A kosárka formákat érdemes kivajazni, majd lisztezni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A kb 3 mm-re nyújtott tésztából kiszúrok a kosárka átmérőjénél egy kicsit nagyobbat, majd belesimítom a formákba és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt vakon aranybarnára sütöm (a vakon sütés töltelék nélküli sütést jelent).
Érdemes a tésztát kicsit megszurkálni, majd sütőbabot szórni a tésztára, hogy ne púposodjon fel, ez normál babbal helyettesíthető. Azt a babot, amit így sütésre használsz többször is felhasználhatod, viszont megenni már nem lesz jó.
A krémhez a tejszínt felmelegítem, nem kell forralni, csak forró legyen, majd lezárom és folyamatos keverés mellett belekeverem a csokit, végül a vajat is kockákra vágva a tejszínes csokihoz adom. Tehetsz hozzá egy kevés narancshéjat, pár csepp narancslé is mehet a krémbe, ha szeretnéd, hogy kicsit narancsos legyen.
Amikor langyosra hűlt a krém, de még folyós akkor beletöltöm, így pihentetem egy kicsit, majd hűtőben hagyom állni egy éjszakát, de legalább néhány órát. Baromi fincsi lett, bár azért ez a csokikrém így elég kiadós, még most csináld meg, nem egy kánikula desszert.

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!