Recept Guru

Díjnyertes zöldségleves – Minestrone az igazi

Beteg voltam a napokban, elkaptam valami csúnya bakteriális fertőzést, képzeljétek, annyira magam alatt voltam, hogy több mint egy hétig nem fogtam fakanalat a kezemben. Enni azért ettem ezt azt, csak a túlélés kedvéért.
Gyógyulásomat pedig egy igazi ősz indító levessel ünnepeltem, ilyenkor ez nagyon jó, hiszen a hűvösebb idő miatt kívánjuk a leveseket, mivel még csak szeptember van, gyönyörű zöldségeket lehet kapni.
Hát mondanom sem kell, hogy ennek az olasz mindent bele leves ötletének hallatán az én drága érjem kivirult. Odáig van az ilyen ételekért. Ez gyakorlatilag az, amikor kiborítod a zöldségtárolót, vagy lefölözöd a zöldségstandot.
A „Minestra” annyit tesz olaszul, hogy leves. A Minestrone jelentése pedig „a nagy leves”, amely egy zöldségekkel teli ételre utal. 
Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.
Egyik szokásos alapanyaga még a káposzta, többnyire kelkáposztát használnak hozzá, amit én nem annyira csípek, ezért cseréltem karalábéra és zellerre. Van ahol tésztát is tesznek bele, máshol pedig zöld pestóval dobják fel. Hát én most így utólag megállapítom, hogy én az összes verzióból kivettem azt, ami nekem tetszik és csináltam egy saját változatból, olyat, amit mi a leginkább szeretünk.

Hát ilyen lett! Ez azért elég meggyőző nem?

Akkor így fogj hozzá:

Hozzávalók: 3 normál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 kicsi zellergumó a zöldjével, 400 g hámozott paradicsom (lehet konzerv), 400 g paradicsompüré, 1 l zöldség alaplé, só, frissen őrölt bors, bazsalikom, oregano, olívaolaj, kb 4 szelet füstölt bacon,  250 g éjszakára beáztatott bab (fehér, vagy vörös is lehet), kb 4 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej lila hagyma, 10 dkg parmezán sajt reszelve, 1 csokor friss petrezselyem, ízlés szerint zöld pesto,
levesbetétnek tetszés szerinti apró tészta és orecchiette tésztát csináltam hozzá, esetleg pirítós is kínálható
Hozzávalók a tésztához: 1 tojás, 10 dkg liszt

A bacont apró kockákra vágom és az olívaolajon az apróra vágott lila hagymával megpirítom, majd mehet bele a fokhagyma is, így még kb 5 percig pirítom, amíg a hagyma puha nem lesz.
Hozzáadom a karikára vágott répát, a kockára vágott zellert és a karalábét is (ezt csak félbevágtam, mert csak az ízét akartam belefőzni) és a bab 2/3 részét. 10 percig pirítom, majd hozzáadom a hámozott paradicsomot, kicsit szétnyomkodom és további 10 percig főzöm így, majd fűszerezem. Mehet bele a paradicsompüré és az alaplé is végül a maradék bab a főzőlevével összepürésítve.

A levesbetéthez a tojásból és a lisztből kb 10 perc gyúrással rugalmas tésztát készítek, majd az alábbi videó szerint formázom fülecske alakúra  így készíts orecchiette tésztát

A tésztát a levesben kifőzöm pár perc alatt és a végén a petrezselymet is hozzáadom.
Tálaláskor reszelt parmezánnal és pestóval díszítem, aki kér mellé ehet hozzá pirítóst is.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!