Recept Guru

Fűszeres sütőtökös kalács

Novembert írunk már. Ugyan az idő nem indokolja, hogy fűszeres, őszies, kicsit már karácsonyi hangulatú sütin törje az ember a fejét. Mégis, mivel annyira odavagyok a sütőtökért, meg hát jött ez a szarvasos őrület, ki kellett próbálnom, működik e. Ez az a recept, amivel az ember elszórakozik, mert ugye kétféle tészta, ráadásul időben el is tér a kettő sütése, igazán nem lehet mondani, hogy egy 20 perces gyors valamiről lenne szó. Amikor már kellőképpen elfáradtunk, kész a süti, a dekoráció is a tetején. Na akkor ugrik a majom a vízbe, mert hogy amikor felvágjuk kiderül jól dolgoztunk e. Ha igen, akkor nagyon örülünk és igazán népszerűek leszünk vele, ha nem lett szép, attól még mindig lehet finom. 🙂 Ha mindezek után is kellő motivációt érzel, lelkes erdőjáró vagy, netán egy vadásztársaságnál dolgozol, vagy a gyerkőcöket lepnéd meg vele, ne habozz, fogj hozzá bátran!

Kakaós piskótához: 3 tojás, 8 kanál cukor, vagy eritrit, 4 kanál olaj, 1 tasak sütőpor, 8 kanál liszt, 1 csésze sütőtök püré, 1 tk. fahéj, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek. kakaópor

Világos piskótához: 3 tojás, 8 kanál cukor, vagy eritrit, 4 kanál olaj, 1 tasak sütőpor, 8 kanál liszt, 1 csésze sütőtök püré, 1 tk. fahéj, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja

Díszítéshez: 250 g mascarpone, édesítőszer ízlés szerint

 
Elkészítése:

A kakaós tésztához a tojásfehérjét felverem a cukorral, majd hozzáadom az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom reszelt héjával összekevert tojássárgákat. Enyhén összekeverem, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.

A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett hosszúkás formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd tetszőleges formákat szúrok ki belőle. Nekem úgy jött jól ki, hogy a kakaós piskótát hosszában elvágtam és a hópehely és a szarvasfej formákat így szúrtam ki.
Belelendültem a munkába, sajnos a fázisfotók kimaradtak. 

A sütőformát elmosom, újra kivajazom, lisztezem, jöhet a második sütés. 
Összeállítom a világos tésztát is, majd egy keveset öntök a forma aljába, amennyiben pl a barna tésztarészeknél van olyan részlet, ahova később nem jutna. 
A kakaós szeleteket szorosan beállítom a formába. Azért fontos, hogy szorosan álljanak a szeletek, hogy a világos tészta nem tudjon közé folyni. Végül a világos tésztát ráöntöm a kakaós szeletekkel rakott formába, majd újabb 20-40 perc alatt kisütöm.

A díszítéshez a mascarponét édesítem, majd rákenem a sütire, szerintem így az igazi. Ha nem szeretnél krémet tenni a tetejére, porcukorral is megszórhatod.

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!