Recept Guru

Cannoli – A ricottával töltött szicíliai fánk

Arról már írtam, hogy mi is az a cannoli egy korábbi bejegyzésemben, Szicília híres süteménye, most újra rákattantam. Szicíliai utazásom óta sajnáljuk, hogy akkor ott nem kóstoltuk meg. Na mindegy, majd egyszer visszamegyünk még. 🙂

Szombaton családi szülinapot ültünk nálunk és mivel farsangi szezon van, hogy folytassam a fánkfélék sorát most ezt a szicíliai finomságot választottam. A csöröge fánkra hasonlít a leginkább, egy gyúrt tészta, amit vékonyra nyújtanak, majd bő olajban sütnek ki. Van egy kis pepecs a sütésnél, de azért nem annyira bonyolult, egyetlen hiba, amit elkövethet az ember, ha nem tapasztja eléggé össze a tésztát, mert sütés közben akkor szétnyílhatnak a csövek. Ez azért nem a világvége, ebben az esetben nyitott csöveknek, pl kagylóhéjnak is hívhatjuk.
A krémbe nem tettem most gyümölcsöt és csokit, hanem csak ízesítettem a ricottát, aztán kezdődhet a buli. A csövek töltése már gyorsan megy. Még az a különbség a korábbi recepthez képest, hogy most az eredeti recept szerint a tésztát zsírral készítettem, cukrot pedig csak a dekorációhoz használtam.

cannoli cannoli pisztáciával cannoli kandírozott naranccsal

Így készítsd el:
Hozzávalók kb 20 db-hoz:
Tésztához: 50 g zsír, vagy vaj, 50 g eritrit, 2 tojás, 4 ek Marsala, 1 tk kakaópor, 1 csipet só,  300 g liszt, 1 tojás fehérje
Töltelékhez: 330 g ricotta,  120 g eritrit, 1 narancs reszelt héja, 2-3 ek mandulalikőr

80 g étcsokoládé, 80 g kandírozott narancshéj -ezeket most nem tettem bele, de ha szeretnél kb ilyen mennyiség kell bele

Díszítés tetszés szerint: 100 g porcukor, durvára tört pisztácia, kandírozott narancscsíkok
Sütéshez napraforgó olaj

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és fóliába tekerve pihentetem a hűtőben kb. fél órát, addig elkészítem a krémet. A ricottát összekeverem a többi alapanyaggal. Mindent elég apróra kell vágni ahhoz, hogy majd a nyomózsák csövén kiférjen. Erre tényleg figyelj, ha nem akarsz így járni:

  • nyomózsák fullra betöltve
  • hibajelenség: nem jön semmi, se előre se hátra
  • Hoppá dugulás van! Egy finom kis csoki darabka okozza a problémát.
  • Nincs más megoldás, kiszeded a krémet a zsákból és a nagyobb darabokat kisebbekre vágod.
  • Ugye mennyire idegesítő?

Kiveszem a tésztát a hűtőből és kinyújtom 3-4 mm vastagságúra, majd köröket szaggatok, és még egy kicsit nyújtok rajta. Olyan átmérőjű körökre van szükség, ami körbeéri a tésztacsövet és még van egy kis átfedés is. Rátekerem a cannoli formákra (itthon érdemes habroló formát beszerezni hozzá), a tészta szélét tojásfehérjével lekenem, hogy sütés közben ne jöjjön szét.
Az elkészült csöveket bő olajban pár perc alatt kisütöm, majd lecsepegtetem és porcukorba hempergetem. Fogyasztás előtt megtöltöm a csöveket a krémmel, majd díszítem, pl megszórom a durvára tört pisztáciával, csokival vagy gyümölccsel. Az azért fontos, hogy ne álljon a krém sokat a tésztába, mert a ricotta nedvességtartalmától bepuhul, nem lesz olyan jó ropogós.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!