A linzer tészta talán az egyik legegyszerűbb tésztaféle, könnyű elkészíteni, ráadásul remekül variálható. A Valentin-nap kapcsán még nem aknáztam ki eléggé a szív kiszúróim lehetőségeit, ezért én most ilyen óriás linzer szíveket csináltam. Persze virág, karika, vagy bármilyen alakra szaggatva is mutatós süti lesz belőle. Ezt most cukor nélkül, édesítőszerrel, valamint durum liszttel készítettem. A durum lisztet a lassabb felszívódása miatt szeretjük, az a bizonyos glikémiás indexe jobb, vagyis nem dobja meg annyira a vércukrodat, ezért érdemes mindig ilyet használni. Jellegében nagyon hasonlít a finomliszthez, ezért leveles-, vagy kelttésztához is remekül használható.
Hozzávalók kb 20 db szívecskéhez:
Tésztához: 250 g durum liszt, 1 kk sütőpor, só, 150 g vaj, 100 g eritrit (természetes édesítőszer), fél rúd vanília, 50 g darált mandula, 1 tojássárgája
Összeállításhoz: 100 g sűrű eperlekvár, meghintéshez pici porcukor
A lisztet összeszitálom a sütőporral és kb 1 pici csipet sóval. A hideg vajat apró kockákra vágom és eldolgozom a liszttel, majd mehet hozzá az édesítőszer és a vanília rúdból kikapart magok is, végül a tojássárgáját és a mandulát is belegyúrom. Fóliába csomagolom és hűtőben fél órán át pihentetem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkám 3 mm vastagságúra nyújtom és 8 cm átmérőjű szíveket szúrok ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsivel aranysárgára sütöm, majd a sütőlapon hagyom kihűlni.
A tésztákat megkenem lekvárral, majd a kész sütit pici porcukorral meghintem, ezt kihagyhatod, ha igazán cukormentesre készítenéd, de igazából ez annyira minimális mennyiség, hogy eltekinthetünk tőle. Az eritrittel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy szórásként kicsit megviseli a gyomromat, ez egyéni, így nem mindenkit érint.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kedves Anikó, igen természetesen margarinnal is elkészítheted. Hideg legyen ugyanúgy, mint a vajnál. 🙂 Sok sikert, jó sütést hozzá 🙂
Margarinnal is elkészíthető, mert a vaj arany árba van?