Minden nap ismerjünk meg egy újdonságot! – Jeligével élem napjaimat, legutóbb a kölessel volt vakrandim, mely ezúttal úgy néz ki, hogy sikeres találkozó volt. Nem vagyok egy új hullámos élelmiszer őrült, aki minden újdonságként beharangozott alapanyagra azonnal rárabol, de eddig úgy tűnik, hogy talán a kölessel való kapcsolatom hosszú lesz. Mindenesetre egy biztos, hosszabb, mint szegény hajdinával. Mindenki megtett minden tőle telhetőt, de egyértelműen kiderült, hogy nem illünk egymáshoz. Egy fél villányit fintorogva elmajszoltam és akkor itt be is fejeztem.
Folytatom akkor a kölessel, talán neked is újdonságok lesznek az alábbiak, mint ahogy eddig mindenkinek az volt, akire rázúdítottam eddig ezt az információ halmot.
Egy elfeledett ősi szuper gabonáról van szó, mely a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. Pozitív élettani, egészségre gyakorolt hatásainak listája olyan hosszú, hogy inkább azt kéne felsorolni, hogy mire nem jó.
Jó hatással van az emésztésünkre, mert könnyen lebontható, magas rosttartalma pedig tisztítja a bélrendszert, így böjtöléskor például kifejezetten ajánlott. Glutén és laktózmentes, erős lúgosító hatással bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag, így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Ha nem is értettél ebből mindent, azt jegyezd meg, hogy egyél minél többet ebből a csúcs alapanyagból! Édes és sós ételeket is készíthetünk belőle, én most egy rizottóval kezdtem.
Hozzávalók 2 adaghoz:
145 g köles, 1 közepes fej hagyma, 2 ek olívaolaj, fél csokor friss petrezselyem, fél piros húsú paprika (pl. kápia), só ízlés szerint, fél tk. gyömbér, kb. 1/2 l alaplé
Húsgolyóhoz: 20 dkg darált hús, 1 tk olívaolaj, 1/4 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 tk fűszerpaprika, 1/4 tk füstölt fűszerpaprika, 1/2 tk őrölt koriander, 1/2 tk római kömény, 1/2 tk. bors, 1/2 tk só, 1/2 tk szömörce (közel-keleti delikát üzletben megtalálható, de el is hagyható),
1/4 tk szódabikarbóna
Az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a kölest, pár percig pirítom, majd felöntöm az alaplével, főzés közben fűszerezem, mehet bele a csíkokra vágott kápia. Addig főzöm, amíg az alaplé elfő és a köles meg nem puhul. Közben a húst összekeverem a fűszerekkel és a nagyon apróra vágott hagymával, 20 percet állni hagyom, kigolyózom, majd grillserpenyőben minden golyót megsütök.
1 adag 50 g ch-t tartalmaz, így ebédre javasolt fogyasztani, ha nekem más diétát írt elő az orvos, számold át a köles mennyiségét!
Mentés
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: