Fontos kérdés, hogy az ünnepek elmúltával mi legyen a maradék húsvéti sonkával és festett tojással. A hagyományos módon már nem kívánja senki, így jöhetnek a kreatív étel újrahasznosítási ötletek. Én azért szeretek így “ami éppen itthon van” alapon főzni, mert rendkívül hasznos, senki se szeret ételt kidobni, ráadásul nem lehet megunni, mindig valami új születik.
Most a húsvéti sonka és tojás felhasználásán gondolkoztam és eszembe jutott, mi lenne ha a jó öreg quicheként születne újra? Én azt mondom ez egy jó megoldás, egy új és izgalmas étel jött létre.
Így készítettem:
Tésztához: 20 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5 dkg durum liszt) 1 tojássárgája (fehérjét majd a töltelékhez használom fel), 10 dkg vaj + egy kicsit a sütőforma kikenéséhez, 1 nagy csipet só, bő fél deci víz
Töltelékhez: 1 tojás, 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejöl, 20-30 dkg húsvéti füstölt főtt sonka, 6 főtt tojás, 1 nagyobb fej lila hagyma, 3-4 szál újhagyma, vagy medvehagyma, só, olívaolaj
A tésztához a liszteket 1 tojás sárgájával és egy kevés vízzel, sóval összegyúrom, majd hűtőben pihentetem. Közben a sonkáról az esetleges bőrt és zsírt, csontot lefejtem, majd összevágom, hogy viszonylag apróbb darabok legyenek! A tojást megpucolom, összeszeletelem. A lila hagymát szálakra vágom, egy kis olajon megfuttatom, majd hozzáadom a sonkát, átkeverem, tovább lassú tűzön kevergetem.
Pár perccel később mehet bele a karikákra vágott újhagyma és a főtt tojás, majd a tejszín és a tejföl is.
Lehúzom a tűzről és belekeverem az egész tojást.
A tésztát kinyújtom és a kivajazott, kilisztezett formába terítem (ez a mennyiség egy nagy formához, vagy kb. 8-10 kicsi formához lesz elég) majd a tölteléket beleöntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: