Recept Guru

Mennyei francia citromtortácska – Diétabarát változat

A hétvégén itt volt nálunk a húgom, valami olyan sütit kellett keresnem, amibe relatíve kevés gyümölcs van, vagy legalábbis nem látszik. Nos, a francia citromkrémes linzertortácskákban nem kevés citrom van, de annak csak a leve, meg a héja, ezért úgy döntöttem ez még megfelel a kritériumoknak. Pár éve csináltam egyszer már ilyet, csak akkor nem ilyen cuki kis tortácskákat, hanem a hagyományos egész tortát. Akkor is elég nagy sikere volt. Teljes kiőrlésű lisztkeverékkel, mandulaliszttel és édesítőszerrel készítettem, így teljesen diétabarát lett. Egyetlen bűnözés van benne, azok a tündéri kis habcsókocskák a tetején, na hát abban bizony van cukor, különben nem karamellizálódott volna ilyen szép barnásra.

Elkészítheted ezt is édesítőszerrel, fel tudod verni habbá, csak nem barnul meg.

tarte citron tarte citron3

Hozzávalók:

Tésztához: 80 g zabliszt, 80 g teljes kiőrlésű tönköly liszt, 40 g mandulaliszt, 120 g vaj, 80 g eritrit, 1 tojás, 1 csipet só

Töltelékhez: 2 egész tojás, 100 g eritrit, 125 ml tejszín, 3 citrom
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 25 g cukor, 1 csipet só
 
Elkészítése:

A tésztát alaposan összegyúrom, amíg sima nem lesz, majd fóliába csomagolom és 20 percig hűtőben pihentetem. A sütőt előmelegítem  180 fokra, gázsütő (6-os fokozat), majd kivajazom és kilisztezem a lapos sütőformát és a kinyújtott tésztát belesimítom, majd egy villával megszurkálom, hogy ne púposodjon fel, és 10 percig vakon sütöm. Lehet használni a vakon sütéshez sütőgyöngyöket, vagy szárazbabot, így garantáltan nem emelkedik fel a tészta.

A töltelékhez kinyomom a citromok levét, az eritritet a tojással habosra keverem, hozzáadom  tejszínt, végül a citromlevet. A krémet a tésztára öntöm, és vissza teszem sülni 30-40 percre.

A tésztát hagyom hűlni kb 20 percet, a tojásfehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem, habzsákba töltöm, majd a tortácskákra kis habcsúcsokat formázok. 210 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a teteje kissé megbarnul.
 
Amennyiben diétázol, a habcsókot is édesítőszerrel készítsd, így egy kosárka 18 g ch-t tartalmaz.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Örülök, szólj, ha te is elkészítetted. 🙂

  2. Szilvia Tóth says:

    nagyon jól néz ki…jöhet 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!