Recept Guru

Bulgurrizottó – A dietetikusok is ezt javasolják!

A rizottók személyes kedvenceimmé váltak, amióta először megismerkedtem az arborio rizzsel, most a korábbi receptek alapján készítettem ezt a változatot, csak arborio rizs helyett ezúttal bulgurral.

A bulgurról csak nagyon röviden: búzatöret, elsősorban a közel-keleti és a török konyha kedvelt körete, az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Köleshez hasonlóan ez is ősi szuper gabona, legrégebbi nyomok szerint már 8000 éve fogyasztjuk. Alapanyagként bioboltokban, drogériákban, szuper és hipermarketek egészséges élelmiszereket kínáló polcain találjuk, a török éttermekben török rizsnek hívják sok esetben. A még éretlen, vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.

A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.

Dietetikusok javasolják fogyasztását, mert  egészséges, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Glikémiás indexe 46, ami lassú felszívódást jelent. B-vitaminban és vasban is gazdag, Szénhidráttartalma 76 g/100 g.

 A modern, egészségtudatos táplálkozásra nyitottak számára kifejezetten kedvelt étel, bátran fogyasszuk minél gyakrabban!

bulgur rizottó

Hozzávalók (kb 4 adaghoz)
1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor friss petrezselyem, 4 evőkanál olívaolaj, 1 ek. fűszerpaprika, 1 csirkemell, 1 tk. oregano, 1 tk. bazsalikom,  0,5 liter zöldségalaplé, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 250 g bulgur, tálaláshoz ízlés szerint parmezán sajt, petrezselyem, vagy bazsalikom

Az olívaolajon a hagymát üvegesre pirítom, majd fokhagymával együtt alacsonyabb lángon még 1 percig kevergetem. Lehúzom a tűzről, majd hozzáadom a fűszerpaprikát is. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, kérget sütök rá, majd felöntöm egy kevés alaplével és 2-3 percig főzöm.

Hozzáadom a bulgurt és felöntöm a borral, majd folyamatosan keverem, amíg a bor el nem fő. Mehet bele a paradicsompüré és ismét felöntöm egy kevés alaplével. Az alaplé folyamatos adagolása mellett megfőzöm a bulgurt.
A végén hozzáadom a friss petrezselymet, tálaláskor reszelt parmezánnal és még egy kevés petrezselyemmel teszem még izgalmasabbá.

1 adag 50 g szénhidrátot tartalmaz

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!