Gnocchi al pomodoro – Édesburgonyából

Az olasz tészták közül egyik kedvencem a gnocchi, természetesen közvetlenül a tagliatelle, a linguini, na meg persze a campanelle tészták után, ez utóbbit magyarul fodros tölcsérnek fordítanám, imádom, ahogy a szaft a tölcsérbe kerül és ott is marad.

Na most a gnocchi abban különbözik a felsorolt tésztáktól, hogy ez burgonya alapú. Most pedig ennek az alap receptnek egy egészségesebb verzióját készítettem el édesburgonyával. Ennek a finom zöldségnek a jótékony hatásairól már korábban részletesen említést tettem, itt megnézheted.

Van már egy hasonló recept, ott szárított vargányás-tejszínes toppinggal készült a kicsike.

Ha rajongsz az olasz ízekért, ezért te is oda leszel, nálunk mind egy szálig el fogyott. Eheted főételnek, akkor remek húsmentes fogás, vagy szuper köret lehet egy finom sült hús mellé.

Hozzávalók: egy közepes édesburgonya (kemény, szép darabot válassz), kb 140 g zabliszt, só, bors, szárított bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma (lehet többet is), 1 doboz hámozott paradicsom, 1 fej hagyma, tálaláshoz friss fűszernövény (nekem most petrezselyem volt itthon, bazsalikom még jobb mellé), olivaolaj, kemény sajt reszelve a tálaláshoz, én grana padano-t használtam

Az édesburgonyát félbevágom, sütőben 180 fokon puhára sütöm, majd kikaparom a héjából. Nem is kell kifejezetten kaparni, a vágott felülete kicsit megsül, alatta létő rész szépen leválik és a külső héjából is gyakorlatilag csak ki kell forgatni. A burgonyát összetöröm, liszttel összedolgozom, sózom, majd kis rudakat nyújtok és tetszés szerinti apró gombóckákat formázok belőle, majd egy villa hátoldalával kissé ellapítom. (szükség szerint újra lehet lisztezni, ha nagyon ragadna). Azért jó, ha a villával egy kis bordázott felületet adsz neki, mert itt jobban megmarad majd a szósz. Az olasz tésztakészítésben jártas kollégáknak talán van is olyan deszkájuk, amit ennek a felületnek a kialakítására találtak ki.

A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzöm. A mártáshoz a hagymát apróra vágom és egy kevés olajon megfuttatom, majd hozzáadom az áttört fokhagymát ezután csak alacsony fokozaton kb fél percig hagyom, utána felöntöm a hámozott paradicsommal. Sózom, borsozom, mehet bele egy kevés olaszos szárított fűszer is, én bazsalikomot használtam. Összefőzöm, majd összepürésítem, végül hozzákeverem a gnocchit.

Tálaláskor érett aromás reszelt sajttal és friss petrezselyemmel szórva tálalom.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »