Recept Guru

Túrós zabsüti piros bogyós gyümölcsökkel

Múlt héten, amikor a Tibi szülinapi hetek lecsengő időszakában voltunk, hétvégére kérdeztem milyen sütit szeretne. Ha ezt tudtam volna korábban, akkor gyakrabban kérdeztem volna meg.

A következő rendelés érkezett:

  • az alja legyen olyan, mint a sajttortának
  • a közepe olyan, mint amit túrótortának szoktál
  • a teteje gyümölcsös legyen, piros bogyós gyümölcsös
  • ne torta, hanem kocka süti legyen! 

Na kérem szépen ilyen pontos instrukciók alapján aztán könnyű dolga van az embernek, nincs más feladatom, mint az említett sütik receptjeiből az alkatrészeket összeszedem, majd megfelelő arányban összehozom őket. Hát ez a süti lett belőle. Természetesen cukor nélkül, zabkeksszel.

Egyébként erről az jut eszembe, amikor kislány voltam, szülinapom előtt Anyu, meg a Mami is mindig megkérdezték, hogy milyen tortát szeretnék. “Rózsaszínű, szív alakú emeletes torta legyen, csokis tésztával és csokis krémmel!” 1 hét múlva újra megkérdezték, természetesen akkor egészen mást mondtam. Majd eljött a szülinap és a torta tetején lévő marcipáncica fülén kívül egy falatot sem ettem a tortából.

Még egy történet, amire nem emlékszem, csak az elmesélésből tudom, ugyanis amióta megtörtént legalább évente egyszer előkerül.  Nagydorogon a Maminál voltunk, szülinapomat ünnepeltük.

Mami: Még tortavágás előtt eltűnt a szülinapi torta tetején lévő marcipán őzike egyik füle. Kata, nem tudod mi lett vele?

Neeeem válaszoltam, miközben tortakrémes volt a szám széle. 🙂

gyümölcsös túrós süti gyümölcsös túrós süti2

Hozzávalók:
Kekszes alaphoz: 125 g keksz (Korpovit korpás kekszet használtam) 200 g vaj, édesítőszer ízlés szerint
Krémhez: 250 g túró, 20 g negyedannyi édesítőszer (eritrit+sztívia kombó), 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat, 2 db tojássárgája, 0,5 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja, és leve, 1 dkg zselatin, 0,8 dl víz, 2,5 dl tejszínhab, habfixáló 3 dl folyadékhoz (ha biztos vagy a tejszín habbá verésében elhagyhatod)
Díszítéshez: 300 g erdei gyümölcs keverék, 10 g zselatin

Elkészítése:

A süti alapjához a kekszet összetöröm, olvasztott vajjal elkeverem, majd a sütőpapírral kibélelt forma (20x 30 cm méretű) aljára szórom, ellapítom, lenyomkodom. 

A túrót áttöröm, majd az édesítőszerrel, tojássárgájával, 0,5 dl tejszínnel, reszelt citromhéjjal és a levével összekeverem, majd hozzáadom a vanília kivonatot is. A zselatint vízben feloldom, felmelegítem, és a túróhoz adom. A tejszínhabhoz a tejszínt elkezdem habbá verni, majd amikor már kicsit habos, hozzáadom a habfixálót, majd befejezzük a habverést. A tejszínhabot óvatosan a túróhoz keverem, hogy ne törjön össze.
A kekszes alapra töltöm a túrós keveréket, majd kb 2 órára hűtőbe teszem dermedni. Ezt követően elkészítem a tetejére a gyümölcszselét. A gyümölcskeveréket összeturmixolom, majd kissé felmelegítem a zselatint egy kevés langyos vízben feloldom, majd a gyümölcshöz adom.
A gyümölcspépet a sütire öntöm lassan, nehogy sérüljön a túróhab, 5 órán át hűtőben pihentetem, hogy megdermedjen.

1 kocka süti szénhidráttartalma 8,9 g (12 egyenlő szeletre vágtam)

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!