Túrós zabsüti piros bogyós gyümölcsökkel

Múlt héten, amikor a Tibi szülinapi hetek lecsengő időszakában voltunk, hétvégére kérdeztem milyen sütit szeretne. Ha ezt tudtam volna korábban, akkor gyakrabban kérdeztem volna meg.

A következő rendelés érkezett:

Na kérem szépen ilyen pontos instrukciók alapján aztán könnyű dolga van az embernek, nincs más feladatom, mint az említett sütik receptjeiből az alkatrészeket összeszedem, majd megfelelő arányban összehozom őket. Hát ez a süti lett belőle. Természetesen cukor nélkül, zabkeksszel.

Egyébként erről az jut eszembe, amikor kislány voltam, szülinapom előtt Anyu, meg a Mami is mindig megkérdezték, hogy milyen tortát szeretnék. “Rózsaszínű, szív alakú emeletes torta legyen, csokis tésztával és csokis krémmel!” 1 hét múlva újra megkérdezték, természetesen akkor egészen mást mondtam. Majd eljött a szülinap és a torta tetején lévő marcipáncica fülén kívül egy falatot sem ettem a tortából.

Még egy történet, amire nem emlékszem, csak az elmesélésből tudom, ugyanis amióta megtörtént legalább évente egyszer előkerül.  Nagydorogon a Maminál voltunk, szülinapomat ünnepeltük.

Mami: Még tortavágás előtt eltűnt a szülinapi torta tetején lévő marcipán őzike egyik füle. Kata, nem tudod mi lett vele?

Neeeem válaszoltam, miközben tortakrémes volt a szám széle. 🙂

Hozzávalók:

Kekszes alaphoz: 125 g keksz (Korpovit korpás kekszet használtam) 200 g vaj, édesítőszer ízlés szerint

Krémhez: 250 g túró, 20 g negyedannyi édesítőszer (eritrit+sztívia kombó), 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat, 2 db tojássárgája, 0,5 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja, és leve, 1 dkg zselatin, 0,8 dl víz, 2,5 dl tejszínhab, habfixáló 3 dl folyadékhoz (ha biztos vagy a tejszín habbá verésében elhagyhatod)

Díszítéshez: 300 g erdei gyümölcs keverék, 10 g zselatin

Elkészítése:

A süti alapjához a kekszet összetöröm, olvasztott vajjal elkeverem, majd a sütőpapírral kibélelt forma (20x 30 cm méretű) aljára szórom, ellapítom, lenyomkodom. 

A túrót áttöröm, majd az édesítőszerrel, tojássárgájával, 0,5 dl tejszínnel, reszelt citromhéjjal és a levével összekeverem, majd hozzáadom a vanília kivonatot is. A zselatint vízben feloldom, felmelegítem, és a túróhoz adom. A tejszínhabhoz a tejszínt elkezdem habbá verni, majd amikor már kicsit habos, hozzáadom a habfixálót, majd befejezzük a habverést. A tejszínhabot óvatosan a túróhoz keverem, hogy ne törjön össze.

A kekszes alapra töltöm a túrós keveréket, majd kb 2 órára hűtőbe teszem dermedni. Ezt követően elkészítem a tetejére a gyümölcszselét. A gyümölcskeveréket összeturmixolom, majd kissé felmelegítem a zselatint egy kevés langyos vízben feloldom, majd a gyümölcshöz adom.

A gyümölcspépet a sütire öntöm lassan, nehogy sérüljön a túróhab, 5 órán át hűtőben pihentetem, hogy megdermedjen.

1 kocka süti szénhidráttartalma 8,9 g (12 egyenlő szeletre vágtam)

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »