Mit találunk egy csomagolt májpástétomban általában? Első három alapanyag a sertésbőrke a víz és jó eesetben a máj is említésre kerül, jellemzően viszont ez utóbbi a második, vagy a harmadik hozzávaló szokott lenni, ami azt jelenti, hogy azért annyira nem minőségi az, amit eszünk (természetesen tisztelet a kivételnek). Persze így is finom, csak inkább akkor ne nézzünk meg mi volt az, amit ettünk. Ehhez hozzájönnek még az egyéb állagjavítók és térfogatnövelők, meg persze a tartósítószerek.
Akármennyire is furcsállod egyáltalán nem nagy mutatvány otthon házi májpástétomot készíteni, ha neked is fontos, hogy finom és jó minőségű ételeket egyél, akkor igazán érdemes ezzel megpróbálkoznod. Ráadásul ha esetleg egy különlegesebb borral készíted igazán pazar lakomát varázsolhatsz belőle.
A májról érdemes még tudni, hogy folyamatosan, hosszú távon fogyasztani nem jó a magas zsírtartalma miatt, viszont magas D és A vitamin tartalma miatt alkalmanként való fogyasztása igazán jó hatással van szervezetünkre.
Így készítsd el, ha neked is megjött a kedved hozzá!
Hozzávalók: 250 g csirkemáj, 25 g vaj, 1 ek kacsazsír, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek fűszerpaprika, 2 ek majoránna, só bors ízlés szerint, 2 dl jó minőségű száraz vörösbor (én Portóit használtam)
A tálakat én kacsazsírral zártam le, de ezt el is hagyhatod
A hagymát apróra vágom és kacsazsíron üvegesre párolom, majd hozzáadom a megtisztított és felkockázott májat, 3-4 percig kevergetve pirítom, majd mehetnek bele a fűszerek a só kivételével. Felöntöm a borral, készre főzöm és ízlés szerint sózom.
Megvárom míg a forróról melegre hűl, majd robotgéppel összeturmixolom. Érdemes hagyni darabkákat, hogy rusztikusabb legyen. A vajat darabokra vágom és összekeverem vele, hogy egyenletesen elkeveredjen, majd formákba töltöm, tetszés szerint olvasztott kacsazsírral zárom. Reggelire, vacsorára remek tápláló fogás. Jól illenek mellé a zöldségek, különösen a paradicsom, a friss zöldfűszerek és a lilahagyma is, ez utóbbi sajnos most nem volt itthon.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: