Recept Guru

Isteni rizskoch, ha speciális a diétád

Ez a recept ezúttal Izának, a 160 gramm blog szerzőjének készült, meg persze mindenki másnak is, akinek hasonló diétát kell követnie. Természetesen hagyományos hozzávalókkal is elkészíthető.

Igazán bátor próbálkozás az Ő diétájának megfelelően sütni, hiszen rengeteg mindenre kell figyelni.

A megfelelő édesítőszer és gabonafélék használatában már én is egész otthonosan mozgok mostanában, azért még sok újdonság van ezen a területen. Izának ezen túl a laktóz, a tejfehérje és a glutén is tiltott, na ez azért már elég kemény így.  Ilyenkor döbben rá az ember mennyire könnyű helyzetben is vagyok, hiszen nekem csak a szénhidrátokra kell figyelnem, meg még pár apróságra.

Szóval a laktózallergia egy enzimhiányt takar, szerencse, hogy már egész sokféle laktózmentes tejterméket találunk, túró, tejföl, tej, vagy éppen egy fagyit, jégkrémet keresünk. Vannak olyan gyártó cégek, amiknek egy egész termékcsoportjuk van ebben a kategóriában, vagy olyanok, amik teljes egészében az ilyen termékek gyártására álltak rá. A tejfehérje allergia az igazi gonoszság, hiszen azt nem tudják kivonni az élelmiszerből, egy tabletta bevételével se lehet orvosolni a helyzetet, mint a laktóznál. Itt bizony egész más alapanyagokat kell keresni. A tejre a mandulatej egy jó alternatíva, abból is a cukormentes kell. Tejföl helyett a kókusztejszínt érdemes venni. Na és ha még lehet tovább fokozni, akkor ott van az a fránya glutén is, ami sajnos nem csak a lisztáruban van, hanem állományjavításra, meg ki tudja még milyen célból belekeverik mindenbe.

Így indult a rizskoch kísérletezgetés, ez pedig már a harmadik próbálkozásom, amit már jónak, finomnak és gusztának ítéltem. Szerintem gyerekkorom óta nem ettem, vagy legalábbis annyira rég lehetett, hogy már nem is emlékszem rá.

Végül van még egy szempont, ami számít, ha alternatívákat keresünk, hogy azért ne félhavi fizetésünkbe kerüljön a diéta szerint elkészített ebédünk, tehát keressük a költséghatékonyabb megoldásokat. Néha azért kirúgunk a hámból és akkor jöhetnek az ünnepi extra sütik, mint például ez a szépség itt.

Barna rizskoch2 Barna rizskoch

140 g (kerekszemű) barna rizs, 1 dl víz, 3 dl cukormentes mandulatej, 50 g eritrit, 1 teáskanál vanília aroma, 1 citrom reszelt héja, 3 kis méretű tojás, 1 csipet só, 1 teáskanál kókuszliszt, vagy más gluténmentes lassú elszívódású lisztféle,  25 g kókuszzsír + 1 teáskanálnyi

Öntethez: 1140 g friss eper, pici édesítőszer

Elkészítés:

A rizsből én kerekszeműt használtam, hiszen ez az igazi rizottórizs, ragacsosabb lesz, így jobban összeáll majd a végén. Teljesen odáig vagyok, hogy már nálunk is lehet kapni belőle a barna változatot is (bioboltokban és hipermarketekben láttam eddig), persze normál barna rizzsel is megoldható. A rizst megfőzöm a tejjel és a vízzel, teszek bele egy csipet sót is, hozzákeverem a citromhéjat, az eritritet és a vanília aromát. Utána hagyom pihenni. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját habosra keverem a kókuszzsírral és a rizshez adom. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan ezt is a rizshez keverem. Az egészet egy 17 x 22 cm-es a kisebb adag kókuszzsírral kikent és kókuszliszttel beszórt sütőformába öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.

A gyümölcspüréhez az eperből néhány szemet kiveszek díszítéshez, a többit apróbb darabokra vágom, majd rúdmixerrel összetöröm pépesre, végül egy kicsit édesítem.

Tálaláskor a tetejét porállagú negyedannyival megszórom és eperpürével tálalom.

Ezt a mennyiséget nyolc kockára vágtam, egy kocka fedezi a hozzá való eperpürével a köztes étkezésekre ajánlott 20 g ch-t.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia Beatrix, bocsánat a leírásból ez kimaradt,kiegészítettem, és írom is neked. Tehát a kisebb adag kókuszzsírral kikenem a sütőformát és a kókuszliszttel beszórom. Használhatsz más zsiradékot és lisztet is, amit egyébként szoktál használni.

  2. Beatrix Sarkadi says:

    Szia, isteninek tűnik ez a rizskoch. Szeretném elkészíteni. Az összetevőknél írt 1 tk. kókuszlisztet hogyan használod fel a készítésnél?
    Köszönöm a válaszod.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!